Papa Rob: Ik sta noodgedwongen mijn kind in het damestoilet te verschonen

Papa Rob: Ik sta noodgedwongen mijn kind in het damestoilet te verschonen

Als je als vader je kind wilt verschonen in een restaurant, dan kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen. Steeds meer vaders nemen hun verantwoordelijkheid en beseffen dat de zorg voor kinderen niet alleen een taak voor de moeder is. Dat brengt met zich mee dat deze mannen ook hun kind willen verschonen als zij een hapje of een drankje doen. Zelf heb ik ruimschoots ervaring in het verschonen van onze zoon Morris in restaurants en strandtenten. In de meeste gevallen sta ik dan noodgedwongen mijn kind in het damestoilet te verschonen.

Zo was ik eens met onze zoon een strandwandeling aan het maken en na een flink stuk wandelen was het tijd voor een appelsap, cola en flink wat bitterballen. Mama was niet mee, dus na de appelsap was papa het haasje en kon ik een flink volle luier verschonen. Op het toilet bleek dat in deze strandtent geen herentoilet met verschoningsruimte was. Geen probleem, dan ga ik naar het damestoilet.

Geen herentoilet met verschoningsruimte

Met mijn ene hand opende ik de deur van de wc en met mijn andere hand probeerde ik mijn zoon een beetje tegen te houden. Er is mij geleerd altijd eerst jezelf netjes aan te kondigen als je een damestoilet betreedt. Toen er na de aankondiging geen geluid terug kwam, gingen mijn zoon en ik het toilet in. Niks aan de hand zou je zeggen, maar daar dacht de dame die net een hokje uitkwam helaas anders over.

Kennelijk had ze mijn zoon nog niet gezien

Met een geschrokken “Wat doet u hier?” begroette zij mij op het damestoilet. Kennelijk had ze mijn zoon nog niet gezien, want in een split second veranderde haar gezicht van geschrokken naar vertederd. Glimlachend kwam het kleine mannetje achter mijn been vandaan. Met een klein gebaar en een zacht “Verschonen” verklaarde ik mijn bezoek.

De eerst zo geschrokken mevrouw legde mij uit dat het in dat geval niet erg was en dat ze het een schande vond dat zo’n ruimte niet op de mannenwc was. Ze zou de eigenaar vragen of er geen verschoningsruimte gerealiseerd kon worden tussen het heren- en damestoilet. We namen afscheid en ik kon verder met het verschonen van mijn zoon.

Maak een verschoningsruimte genderneutraal

Hoewel ik blij was met de reactie van de mevrouw en hoewel ik het fijn vind dat de meeste dames zo denken over het bezoek aan toiletruimten door mannen die hun kind willen verschonen, toch wringt het dat een dergelijke ruimte niet op het herentoilet is. Of maak een verschoningsruimte genderneutraal. Het maakt voor de baby in kwestie namelijk niet uit of hij een mannetje of een vrouwtje is.

Een kleine ruimte tussen de twee toiletten in is een heel goede optie die ik ook in het buitenland vaak zie. Dan hoef je je als ouder verder nergens zorgen over te maken en kun je je kind gewoon op een plank verschonen met de meestal door de horecagelegenheid verzorgde doekjes en soms zelfs luiers. Hier kunnen veel restaurants, hotels en andere openbare gelegenheden nog een voorbeeld aannemen.

Over #hierkanhet

Zo’n ongemakkelijke situatie, een vader die zijn baby verschoont op het damestoilet. In veel horeca-gelegenheden kun je als vader namelijk nog steeds niet je baby verschonen zonder daarvoor naar het damestoilet te moeten. Terwijl steeds meer vaders met hun baby op pad gaan. Zeker nu ze vanaf 1 juli 2020 vijf weken aanvullend geboorteverlof krijgen. WIJ en BV Familie vragen hier aandacht voor en roepen je op om op social media te delen welke plek dit wel goed voor elkaar heeft. Gebruik hierbij #hierkanhet. De beste en mooiste locatie wint de prijs FamilieDier, want een bedrijf of organisatie die het leven van families makkelijker maakt zetten we graag in de spotlights.

Beeld: iStock.com