6x spelen en ontdekken met je dreumes

6x spelen en ontdekken met je dreumes

Je hebt altijd zo een fase dat je denkt: ‘Mijn baby is eigenlijk geen baby meer, maar toch ook weer wel.’ Een beetje te groot om een baby-baby te zijn, maar te klein om een peuter te zijn. De beginfase van dreumes-zijn. Ze gaan niet meer akkoord met de hele dag liggen en rondkijken. Daarom: wat voor leuke activiteiten zijn dan geschikt voor jouw net-geen-baby-maar-stiekem-wel-baby?

Geschreven door Nadia

Boekjes lezen

Als ouder is het leuk om te zien hoe je kleintje zich ontwikkelt; van een kleine baby tot een actieve dreumes die dol is op nieuwe dingen ontdekken. Een boek is perfect om mee op ontdekking te gaan. Kijk samen in kleurrijke prentenboeken met eenvoudige verhaaltjes en vertel je kind wat er allemaal te zien is. Benoem dingen en kleurtjes die er op de pagina te zien zijn. Ook heel leuk; flapjesboeken! Onder elk flapje schuilt een verrassing om te ontdekken, soms is het een schattig diertje dat verstoppertje speelt, een andere keer zit er een spiegeltje achter waarin je kleine zichzelf kan zien. Samen dit soort boekjes lezen en bekijken, is direct een heerlijk knus quality time momentje.

Red het speelgoed

Een stuk schilderstape en een speeltje van je kleine superheld: meer heb je niet nodig voor deze reddingsactie. Plak het speeltje vast aan de muur, een spijl van de box of aan de tafelpoot met schilderstape. Dit tape plakt maar een beetje en is er ook voor een kleintje goed af te peuteren zonder plakresten achter te laten. Zorg wel dat er een klein beginnetje is, waar je het tape bijvoorbeeld aan het eind even hebt dubbelgevouwen. Laat je kind zijn speeltje dan redden door de tape eraf te peuteren. Leuk voor de fijnere motoriek en een feestje zodra het speeltje gered is!

Verken de wereld met een voelspelletje

Voelspelletjes zijn een geweldige manier om de zintuigen van je kind te prikkelen en om ze te laten kennismaken met verschillende texturen, oppervlaktes en temperaturen. Laat je kind verschillende materialen ontdekken, van een zacht pluche knuffeltje tot gladdere, wat koudere metalen oppervlakken. Op een speelse manier ontdekken ze het verschil van hoe dingen voelen qua zachtheid, aaibaarheid, hardheid en zelfs temperatuur. Een metaal of plastic oppervlak voelt kouder aan dan een kussen. En terwijl ze zich verwonderen over de verschillende texturen, helpen ze hun fijne motoriek te verbeteren. Dus haal die stukjes stof, hout, plastic en andere materialen tevoorschijn.

Om je op weg te helpen: een stuk zachte teddy stof van bijvoorbeeld jouw gilet, een plastic insteekhoes, een metalen lepel, een houten schijfje, een hardere stof van een spijkerbroek, een stuk karton en een ijsblokje. Misschien kun je zelfs een hele sensory bin maken passend bij de leeftijd van je kind.

Sorteerspelletje

Sorteren kun je leren en is ook nog eens super leuk voor je kleine net-geen-baby-baby. Je kan dit spelletje op verschillende manieren doen, misschien heb je al een vormenstoof staan? Leuk om mee te beginnen, maar je kunt het ook anders aanpakken. Kies bijvoorbeeld om vormen of kleuren te sorteren. Zet vier bakjes neer in de kleuren groen, geel, blauw en rood en leg er ook voorwerpen of speeltjes bij in de kleuren van de bakjes. Doe een keertje voor dat de kleuren van de bakjes en de voorwerpen bij elkaar horen en laat je kind het dan zelf doen. Je kan dit ook doen met vormen of voorwerpen, laat je kind een grote lepel en een kleine lepel bij elkaar leggen, een groot boekje en een kleinere. Je kan dit steeds moeilijker maken om je kind te blijven uitdagen. En vergeet vooral het grote applaus niet als je kind de items goed gesorteerd heeft.

Waterbubbels blazen

Zet een bakje water op tafel met rietjes erin, doe eerst voor hoe je bubbels kunt maken door te blazen door het rietje. Eens kijken of jouw kind ook al bubbels tevoorschijn kan blazen. Het kan best een beetje moeilijk zijn om door een rietje te blazen. Maar zodra je kleine de luchtbubbels door het water naar boven ziet komen en horen ploppen, is de lol begonnen!

Imitatiespel

Iets zo eenvoudigs als samen klappen, zwaaien of vrolijke geluidjes maken kan al super leuk zijn voor een kind van één jaar. Het imitatiespelletje is niet alleen leuk, maar ook een gezellige manier om sociale interactie en communicatieve vaardigheden te bevorderen. Samen lachen om jullie gekke bewegingen. Stimuleer als extra ook het gebruik van kleine woordjes! Ga lekker op de grond zitten en doe je kind na en kijk dan of je de rollen kan omdraaien. Je kleintje zal heel snel doorhebben wat het spelletje inhoudt.

Begin langzaam met een spelletje en breid het eventueel uit naar mate je kind het door heeft en er meer plezier in heeft. En vergeet natuurlijk geen foto’s te maken, want ook deze fase is zo weer voorbij. Ze worden zo snel groot!

Beeld: iStock.com/fotostorm