Mijn zoontje heeft knalgele tandjes en dat komt níet door slecht poetsen

Mijn zoontje heeft knalgele tandjes en dat komt níet door slecht poetsen

Opeens beginnen de babytandjes als dominosteentjes, een voor een uit z’n mond te vallen. Na lange tijd met gaten in zijn mond te hebben rondgelopen, komen daar eindelijk de eerste grotemensentanden door. Maar… ze zijn knalgeel!

Geschreven door Annette van den Berg

Voor het eerst sinds zijn volwassen voortanden door zijn gekomen gaan we weer naar de tandarts. Terwijl zijn melkgebit prachtig mooi wit was, steken zijn nieuwe volwassen tanden af als gele vla vlekken. Het valt erg op en hij vindt het zelf vreselijk, dus de grote vraag is natuurlijk: hoe komt het en trekt het ook weer weg?

Kaaskiezen: hoe kan dat nou?

De tandarts is er duidelijk over. “Uw zoon heeft kaaskiezen, daarom zijn ze gelig en ook nog eens poreuzer dan normaalgesproken het geval is. Er zitten ook al gaatjes in.” Kaaskiezen? Wat zijn dat nu weer dan? Hebben we soms niet goed genoeg gepoetst? Of is zijn volwassen gebit al verrot in de kaak voordat ze zelfs maar door zijn gekomen? Ik heb weleens van die waarschuwingen gehoord over kinderen die hun volwassen tanden krijgen en dat deze al aangetast zijn doordat ze veel gesnoept hebben en niet goed gepoetst hebben.

Snoep hebben we vrijwel nooit in huis en frisdrank krijgen ze zelden. Ook poetst hij netjes twee keer per dag zijn tanden. Goed, misschien had ik iets vaker na moeten poetsen, maar ik kan verder geen reden verzinnen waarom hij kaaskiezen zou hebben. De tandarts ziet mijn zorgen en legt uit: “Kaaskiezen komt niet door snoepen of door niet goed poetsen. Dit zit in de aanmaak van de tand en we zien het vaak bij de voortanden en de achterste kiezen, zoals bij uw zoon het geval is. Die worden namelijk tegelijkertijd aangemaakt.”

Antibiotica blijkt de boosdoener

Oké, maar waardoor komt het dan wel? “Heeft uw zoon toen hij klein was antibiotica gehad?”, vraagt ze tandarts. Ik antwoord: “Ja. Twee keer. De eerste keer toen hij door een hond gebeten was en erg ziek werd, doordat de wond ging infecteren. De tweede keer toen we in Ierland woonden en hij zware oorontsteking had.” De antibiotica blijkt de waarschijnlijke boosdoener te zijn. “Er zitten ook spikkels in de tand, plekjes”, laat de tandarts me zien. “Dat zien we meestal als antibiotica de oorzaak is.”

Het blijkt dus dat er een bepaalde soort antibiotica is die bij kinderen kaasmolaren kan veroorzaken. In Nederland wordt deze antibiotica bij kinderen vermeden om deze reden, maar ik vraag me af of ze in Ierland daar ook bewust op letten. De leeftijd waarop ze het medicijn krijgen is cruciaal. Gebeurt dit net in de periode dat hun volwassen gebit “aangemaakt” wordt, dan gaat er iets mis in de opbouw van de tand en worden de tandjes geel en poreus.

Het probleem verhelpen kan niet

Er is helaas niets aan te doen, dus we moeten afwachten hoe de rest van zijn gebit eruit komt te zien. Er zijn altijd cosmetische oplossingen, maar het probleem verhelpen kan niet. Ook is het belangrijk dat hij nu regelmatig naar de tandarts gaat, omdat deze tanden gevoeliger zijn voor gaatjes en in het ergste geval zelfs kunnen afbrokkelen. Voor nu worden zijn tanden geseald en dan maar hopen dat het meevalt met de rest van zijn gebit.

Beeld: iStock.com