Mijn 2-jarige zoon draagt roze meisjesschoenen met glitter, prima toch?

Mijn 2-jarige zoon draagt roze meisjesschoenen met glitter, prima toch?

De zomer loopt op zijn eind, de sandalen moeten bijna weer de kast in. Tijd om schoenen te gaan kopen met een jongetje van twee!

Geschreven door Maaike

Zo gezegd, zo gedaan stapten wij samen met oma in de auto. De peuter zat dolenthousiast te zingen en dansen achterin, want hij mocht mee in de auto onderweg naar de winkels. Deze jongenspeuter is namelijk gĆ©k op winkelen. En dan specifiek: kleding, schoenen en vrouwelijke zaken, zoals ondergoed en parfum. Zo gauw je hem loslaat, loopt hij al deze zaken binnen om even aan de kleding te voelen, om de schoenen te passen en om alle mooie parfumflesjes te bekijken. Hij begroet de medewerkers vrolijk en enthousiast, alsof ā€˜ie alleen aan het winkelen is. Hij kan het dan ook prima zonder ons.

Stoere peuterschoenen voor jongens

Eenmaal aangekomen in de winkel voor zijn nieuwe stappers, zochten zijn oma en ik een stel stoere schoenen uit. Legergroene hoge schoenen, een beetje modelletje Timberlands, maar dan van een ander merk. De jongenspeuter keurde de schoenen goed en stampte trots rond in de winkel, gaf de medewerker een high five - die hem vertederd nakeek - en ging verder met zijn rondje. Was dat rondje onze fout? Was dit verstandig? Heb ik hier als liefhebbende jongensmoeder goed aan gedaan?

Zoon wil meisjesschoenen aan

De jongenspeuter stiefelde namelijk prompt af op de meisjesafdeling. Daar stonden prachtige, beglitterde, felgekleurde sneakers. En wat doet hij? Hij gaat op de grond zitten, trekt zijn stoere schoenen uit en propt zijn voetjes in de beglitterde gympen, die toevallig in zijn maat op de plank stonden. Zo trots als een pauw, dat kan ook niet anders met zoveel kleur en glitter, rende de jongenspeuter door de winkel. De medewerkers gniffelden en keken ons afkeurend aan. Wat ze werkelijk gedacht hebben weet ik natuurlijk niet, maar het zal niet heel positief zijn geweest.

Felgekleurde, beglitterde meisjesschoenen

De jongenspeuter was niet van plan om zijn trots uit te trekken, dus wij besloten deze schoenen als tweede paar voor hem mee te nemen. Dolblij stampte hij met zijn prachtige schoenen naar de kassa waar de medewerkers het nog steeds hadden over ā€œeen jongetje met meisjesschoenenā€. Vriendelijk, maar toch enigszins geprikkeld, deelde ik de medewerkers mee dat wij het geluk van een klein jongetje niet wilden verpesten omdat het ā€œmeisjesschoenenā€ zijn. Als hij graag op deze schoenen rond wil lopen, vinden wij dat geen probleem. Het geluk van een kind gaat immers niet om stempeltjes en labeltjes.

Genderneutraliteit bij peuters

De jongenspeuter stampt nu dagelijks rond op deze overwinning en gaat er het liefst mee naar bed! Dit kan toch gewoon prima in de huidige maatschappij? Onder het mom van genderneutraliteit? Hij blij, wij blij.

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.