Een berg knutselwerken van je kind? 6x dit doe je ermee

Een berg knutselwerken van je kind? 6x dit doe je ermee

Met een dochter die onwijs graag tekent en knutselt groeit de berg kunstwerken hier dagelijks. En zeker nu zij in de kleuterklas zit groeit die berg nog sneller. Alles bewaren is geen doen - dat wil je ook niet - maar wat kun je dan wel doen met al die artistieke creaties? Ik geef je een aantal ideeën die prima werken.

Geschreven door Nadia

1. Alles bewaren

Wie weet is jouw kleine creatieveling later wel een beroemde kunstenaar en zijn de tekeningen die je nu weggooit dan veel geld waard! Dat risico wil je niet lopen natuurlijk. Koop een grote doos waar je gewoon alles in ploft. Klaar, nu maar wachten tot je kind beroemd is. Alleen denk ik zelf dat de meeste ouders toch liever een selectie bewaren en de rest subtiel laten verdwijnen bij het oud papier. Dit laatste houden we wel even geheim onderling hè?

2. Maak een portfolio map

Dit vind ik zelf een leuk idee omdat jouw kind zo ook inspraak heeft in welke werkjes er bewaard worden en welke niet. Het idee is simpel, steeds als je kind weer een berg werkjes gemaakt heeft, laat je hem zelf kiezen op welke tekening of verfwerk hij het meest trots is, welke de mooiste is of gewoon het leukste. Daar schrijf je de datum op en die gaat in de portfolio map. Natuurlijk kun je ook andere werkjes die jij leuk vindt bewaren.

3. Digitale kunstcollectie aanleggen

Ideaal dat digitale tijdperk waarin we leven, ik maak namelijk van alle werkjes een foto met mijn telefoon en sla die op in een mapje ‘Knutselwerken’. En dan ben ik ook nog zo geordend dat het per kind mapjes per jaar zijn. Tekeningen en verfwerkjes nemen nog niet zoveel ruimte in, maar versierde flessen met takken erin, kleiwerkjes, kandelaren, wc-rol kunst en legobouwwerken kunnen op deze manier ook bewaard worden.

Meisje dat schildert

4. Een fotoboek maken

Als je een digitale kunstcollectie hebt aangelegd, is het ook wel leuk om er een album van te maken. Er zijn geregeld acties waarbij je goedkoper een fotoboek kan maken, of gebruik een paar pagina’s in het fotojaarboek om wat kunstwerken van je kleine kunstenaars tentoon te stellen. Dit doe ik zelf. In het jaaralbum gebruik ik zo’n 4 pagina’s waar ik foto’s plaats van meerdere creaties. Leuk om te zien hoe trots de kinderen op die pagina’s zijn. De echte kunstwerken zijn soms ook erg groot om te bewaren, of werkjes met bijvoorbeeld bloemetjes vergaan.

5. Van alles wat

Als er hier weer een stapel creaties op tafel ligt bekijk ik ze meestal als de kinderen er zelf niet bij zijn. Dan maak ik een selectie welke werkjes ik bewaar, waarvan ik een foto maak en welke er ongezien onder het oud papier of in de container verdwijnen. De A4tjes met 5 strepen terwijl ze al hele bloemenvelden kunnen tekenen valt onder de laatste categorie. Niet onbelangrijk; zorg dat het niet meer zichtbaar is om problemen met de kunstenaar te voorkomen.

Ik: ‘Gooi je even je snoeppapiertje in de prullenbak?’

Kind: ‘WAT DOET MIJN FLESSENKUNSTWERK HIER?!?!?!’

IK: ….

Voor de tekeningen op A4-formaat heb ik een map met insteekhoezen. Ik schrijf de datum en naam achterop en schuif ze in de map. Voor de ‘3d-werkjes’ zoals ik ze noem, heb ik een mooie doos per kind. Daar gaan de leukste werkjes in zoals gipsvormpjes en kleiwerkjes of dingen die om een andere reden het bewaren waard zijn.

De tekeningen die ik mooi vind, maar niet bewaar, heb ik in de digitale kunstgalerij staan en daar maak ik weer een selectie van die in het fotoboek komen te staan. En tot nu werkt deze manier heel goed! Natuurlijk hangen wij ook tekeningen op en hebben we aan de binnenkant van de trapdeur de ruimte om alles op te hangen wat de kinderen mooi vinden. Een grote wissellijst in de woonkamer, waar je steeds een nieuw werkje in stopt, is ook leuk.

6. Cadeau voor opa en oma

Heb je meerdere mooie knutselwerkjes of tekeningen liggen? Stel dan voor om de opa’s en oma’s een werkje te geven of te sturen. Daar worden zij super blij van en jij hoeft het niet weg te gooien of te bewaren. Een win-win!

Opzoek naar knutselinspiratie? Check deze tips!

Beeld: iStock.com