Kind voor het eerst naar school? Deze tips helpen je op weg

Kind voor het eerst naar school? Deze tips helpen je op weg

Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar school? Wat spannend! Naar school gaan is een hele grote stap voor je kind. Alles is nieuw. Dat is niet niks. Als moeder vond ik het ook best een dingetje. Ik deel daarom voor alle mama’s met kleuters in wording mijn gouden tips voor een goede start op de basisschool.

Wat kun je verwachten?

Voor je kind begint aan zijn echte schoolavontuur vinden er vaak een aantal wenmomenten plaats. Je kind leert zo de juf of meester, de kinderen en de nieuwe omgeving kennen. Ook hoeft ‘ie dan nog geen hele dagen achter elkaar op school te zijn. Ik weet nog goed hoe ik mijn zoontje voor het eerst wegbracht naar school voor zijn eerste wenochtend. Op de fiets stak ik nog fier mijn kin omhoog in de wind, want yes I got this. Eenmaal bij het afscheid nemen, was van die stoere mama weinig meer over. Mijn emoties vlogen alle kanten op. Kijk mijn kleine grote vriend nu eens naar school gaan. Wow! Na wat bemoedigende woorden van de juf, vertrok ik met een brok in mijn keel. Hallo zeg hey, kreeg ik hier even een lesje loslaten 2.0. Slik!

Mijn zoontje wende snel en vond het gelukkig geweldig op school. Dat vrolijke trotse koppie bij het ophalen, gun ik iedere ouder of verzorger straks ook. Het kan in het begin dus even moeilijk zijn. Dat hoort erbij. Ook goed om te weten: wees erop voorbereid dat je kind extra moe gaat zijn. Mijn ventje was helemaal af na de eerste periode op school. Niet zo gek natuurlijk, na al die nieuwe indrukken. Ook dit wordt vanzelf beter. Rust en regelmaat zijn hier key.

Wat heb je nodig?

Oké, even over tot de praktische orde. Wat heeft je kleuter in groep 1 eigenlijk nodig? Ik heb een aantal items voor je op een rij gezet. Goed om alvast te weten!

Rugzakje, lunchbox & drinkbeker

Allereerst zijn een rugzak, lunchbox en drinkbeker absoluut onmisbaar als je kind naar school gaat. Een uitgebreide collectie van kinderrugzakken, lunchboxen/snackboxen en drinkflessen vind je o.a. bij A Little Lovely Company. Zo bieden zij een stevige rugzak met voldoende ruimte en een speciale gesp zodat de schouderbanden niet afzakken. Heel fijn! De lovely drinkfles heeft een handige drinktuit en beschikt over een rietje waarmee knoeien verleden tijd is. Een lunchbox met elastiek is altijd handig, zeker als deze genoeg ruimte heeft voor verschillende hapjes, zoals een boterham en een tussendoortje. Bestel direct twee drinkbekers, want er is ook in de ochtend een korte pauze (het 10-uurtje). Leuk: bij de drinkflessen en lunchboxen van A Little Lovely Company ontvang je een gratis stickervel.

schoolset van A Little Lovely Company in thema oceaan

Schoolset van A Little Lovely Company met thema oceaan

Luizencape of luizenzak

Luizen? Iel! Ja, helaas komt hoofdluis op basisscholen nog regelmatig voor. Daarom is een luizencape op veel scholen verplicht. Je kunt er één zelf kopen, maar ze zijn vaak ook te koop op school. Een luizencape of luizenzak is een hoes die je kind over zijn jas doet om te voorkomen dat er luizen van de ene naar de andere jas kruipen.

Wel of geen gymtasje?

Ik heb het gymtasje er even bij gezet, omdat dit per school verschilt. Bij de school van mijn zoontje gymen ze in hun eigen kleding (soms ondergoed). Aparte gymkleding is in ons geval dus niet nodig. Terwijl bij sommige scholen een tasje met gymkleding wel verwacht wordt en weer bij anderen raden ze alleen gymschoentjes aan. Kortom, voordat je iets gaat aanschaffen of meegeven, zou ik dit eerst even navragen op school.

Tip: voorzie alle items van je kind met naamlabels en bespaar jezelf een zoektocht. Ik was dat bij één van de nieuwe drinkbekers van mijn zoontje vergeten en jawel … die raakte tot op de dag van vandaag zoek. Zonde!

Wat kun je als moeder nog meer doen?

Ik zou graag nog tegen alle moeders willen zeggen: als je kind naar school gaat, mag ook jij dat best spannend vinden. Praat erover en heb vertrouwen. Het komt echt goed. Of vind je het misschien heerlijk dat je kleine druktemaker straks onder de pannen is? Haha, ook dat is prima natuurlijk. Voel je vooral niet schuldig. School is belangrijk en goed voor je kind. Maak je vooral niet te druk. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, ook in de kleuterklas.

Tips om je hoofd koel te houden

Tot slot deel ik graag nog wat extra tips om je hoofd straks koel te houden. Doe er je voordeel mee!

  • Zet aan het begin van het schooljaar alle bijzondere dagen zoals studiedagen en schoolvakanties in je agenda. Zo weet je precies wanneer je kind vrij is van school en voorkom je onnodige verrassingen. Zo vergat ik een studiedag en moest ik heel last minute oppas regelen voor mijn kind.
  • Op school leert je kind anderen kinderen kennen en vriendjes maken. Vind je kind het spannend om voor het eerst ergens te spelen? Ga even mee, kijk het aan en ga daarna pas naar huis. Jij gaat met een gerust hart weg, je kind is blij en je hebt weer een ouder beter leren kennen.
  • Plan in het begin echt niet meer dan één speelafspraakje per week. Je kind maakt lange dagen en kan daar flink moe van zijn. Extra speelavonturen kunnen dan voor teveel prikkels zorgen. Zorg na een schooldag voor genoeg rust, zodat je kind de volgende dag weer opgeladen naar school kan. Je kind blij en jij blij!

Succes mama’s!

Beeld: iStock.com