10 tips als tandenpoetsen bij je kind een groot drama is

10 tips als tandenpoetsen bij je kind een groot drama is

Wekelijks stelt een moeder een prangende vraag in onze FB-rubriek Moeder zoekt advies. Een tijdje terug was het Milou die ergens mee zat: haar zoontje van 1,5 jaar vindt tandenpoetsen verschrikkelijk. Dít waren jullie tips.

Geschreven door Redactie

Milou schreef het volgende: “Iedere dag is het raak. Wanneer ik de tandjes van mijn zoontje (1,5 jaar) probeer te poetsen, bijt hij het borsteltje klem. Als ik het los probeer te wrikken, begint hij te lachen. De enige manier op dit moment is ‘m in de houdgreep leggen, om zo zijn tandjes te poetsen. Alleen gaat dat gepaard met keihard gebrul. Hij is zo dwars. Elke dag is strijd. Hoe doen andere moeders dat? Tips zijn welkom!”

Van moeder tot moeder: 10 tandenpoets tips

  1. “Het was bij mijn dochter ook een drama. Ik ben heel stom het abc-liedje gaan zingen. Ze legt nu de aandacht ergens op dan haar tandjes poetsen en als het liedje uit is, zijn haar tandjes gepoetst én kan ze het alfabet.”

  2. “6 jaar en nog steeds ben ik elke dag de exorcist aan het uitdrijven … ”

  3. “Wij gaan altijd kijken wat onze zoon heeft gegeten die dag en dat gaan we wegpoetsen. Werkt hier nog steeds. We doen dit sinds hij anderhalf is, hij is nu net twee. We benoemen dan wat hij gegeten en gedronken heeft en maken er een spelletje van: ‘Oh, kijk, hier een appel’, ‘ oh kijk, hier een ei’ en ‘daar melk’.

  4. “Er is een liedje dat wij altijd gebruikten. Kun je op o.a. YouTube vinden: ‘poets, poets, poets je tanden altijd heel erg goed. Poets, poets, poets je tanden, weet jij hoe dat moet? Eerst de linkerkant, dan de rechterkant, nu de bovenkant en de onderkant, ook de binnenkant en de buitenkant… Aaah, poets, poets’. En dan begin je weer opnieuw te zingen! Werkt zeker weten.”

  1. “De illusie van een keuze kan helpen. Als ze mochten kiezen tussen wel of niet poetsen, dan weten ze het wel. Dus stel je die vraag niet. Maar als je twee tandenborstels hebt en vraagt met welke ze willen poetsen, dan is het hun keuze en kan het in een keer wel. Werkte bij ons goed.”

  2. “De beste stuurlui staan aan wal! Mijn dochter was jarenlang getraumatiseerd door de tandenborstel. Alles geprobeerd. Totdat ze uit zichzelf haar tandjes vies vond en spontaan de tandenborstel pakte, ze was toen ruim drie jaar.”

  3. “Bij mijn zoontje heb ik een verhaaltje verteld over de monstertjes die in zijn mond leven en dat deze weg gepoetst moeten worden (is in principe niets aan gelogen). Hij probeert ze eerst zelf weg te poetsen en noemt dan een kleur monster die hij weg poetst. Ik zeg vervolgens dat ik nog bijvoorbeeld nog een geel en groen monster zie zitten en dat ik die wel even weg zal poetsen. Ik poets dan op die manier na. Mijn zoontje is nu 3 jaar en we doen dit ongeveer sinds een jaartje. Werkt perfect.”

  4. “Samen poetsen voor de spiegel, maak het leuk. Een leuke tandenborstel met een diertje of autootje erop en kindertandpasta met een tekening erop. En erna jouw kind bij jou laten ‘poetsen’. Zo wordt het een gezellig spelletje.”

  1. “Wij doen alsof er allemaal diertjes op z’n tanden zitten. Elke dag andere (bijvoorbeeld krokodil, hondje, dino). Die poetsen we er dan samen af.”

  2. “Vraag een verwijzing naar een kindertandarts. Wat een fantastische mensen zijn dat. Kinderen leren daar: op de stoel gaan zitten, tanden tellen, zelf poetsen, acceptatie dat andere poetsen. Dit heeft ons echt enorm geholpen.”

Lees ook: Alles over je kind en tandenpoetsen

Beeld: iStock.com