Jerry: als je dochter (1,5) begint te praten

Jerry: als je dochter (1,5) begint te praten

Wij hebben een heel lief, stout, lelijk, klein, dom hondje. Saartje heet ze. Een vuilnisbakkie van amper anderhalve kilo met een witte, geitenharen vacht. Achter de twee bolle, flink loensende ogen vermoed ik slechts drie hersencellen, met elk z’n eigen functie: één voor eten, één voor kroelen en één voor blaffen.

Geschreven door Jerry Hormone

Saartje en onze nu anderhalf jarige dochter Bo Lily zijn beste vrienden. Oké, er is weleens onenigheid. Als Saartje Bo’s beschuit pikt. Of als Bo weer eens vergeet dat aaien met ‘zachte handjes’ moet. Zit ze met d’r vlakke hand die arme Saartje helemaal mals te meppen.

‘Aai!’ zegt ze als je dan voordoet hoe het wel moet. ‘Aai!’ Ja, onze Bo is begonnen met praten. Ze zegt ‘Ja!’ en ‘Nee!’, ook als ze precies het tegenovergestelde bedoelt. Of ‘Die, die, die!’, visueel ondersteund met driftig gevingerwijs. En iedereen is ‘Papa’, ‘Mama’, ‘Opa’ of ‘Oma’, ongeacht leeftijd en geslacht.

Woorden met een ruime betekenis

Ook dicht ze sommige woorden een veel ruimere betekenis toe dan in de Dikke van Dale vermeld staat. Zo is een ‘Nana!’ (we rekenen het goed) niet alleen een banaan, maar ook een plakje kaas, want ook geel en lekker. Het woord ‘auto’ (spreek op z’n Bo’s uit als ‘Otto!’) gebruikt ze niet alleen voor auto’s, maar ook voor bussen, brommers, trekkers en zelfs een laag overvliegend vliegtuig. En niet alleen motorvoertuigen zelf zijn ‘Otto!’, ook het geluid dat ze maken. Of om het even welk ander hard geluid.

Zo moest ik laatst tamelijk luid niezen, waarop Bo naar mijn neus wees en zei: ‘Otto!’ Toen ze vijf minuten later zelf een ieniemienie, schattig klein niesje nieste, duwde ze haar vingertje tegen haar neusje en besloot dat dit zachte piepgeluidje ook een ‘Otto!’ was.

En al die nieuw geleerde woordjes klinken zo zoet. Met zo’n hoog stemmetje, onverhuld enthousiast, maar ook wat verbaasd, alsof ze zelf niet kan geloven dat ze dingen zegt die een soort van sense maken.

SA! TSJA!

Sinds kort kan ze ook ‘Saartje’ zeggen, maar dat spreekt ze als enige woord heel anders uit. Waarschijnlijk omdat in dit huis met regelmaat vermanend ‘Saartje!’ wordt geroepen. Omdat Saartje op tafel is gesprongen om de pannen uit te likken. Of omdat ze maar niet stopt met blaffen naar de koeien van de buurman. Of omdat ze midden in de nacht als je fijn ligt te slapen op je hoofd gaat zitten. Of … Nou ja, ze bedoelt het allemaal niet kwaad, maar we schreeuwen heel vaak ‘Saartje!’.

En zo komt het dat Bo ‘Saartje’ uitspreekt als ‘SA! TSJA!’. Twee los van elkaar, met kracht uitgestoten lettergrepen. Alsof ze meespeelt in een Japanse karatefilm en met de blote vuist een blok beton doormidden slaat: ‘SA!!! TSJA!!!’ Maar niks geen agressie. Ze aait Saartje, voor de verandering eens met zachte handjes en geeft haar zelfs een stukje van haar beschuit.

Over Jerry

Jerry Hormone is schrijver, muzikant en columnist voor Nieuwe Revu. Hij kreeg samen met zijn Laura onlangs een dochter: Bo Lily. In magazine WIJ schrijft hij iedere editie een column over zijn ervaringen als vader.

Beeld: iStock.com