Je kind laten stoppen met speentjes of duimzuigen?

Je kind laten stoppen met speentjes of duimzuigen?

De meeste kinderen zijn er dol op, lekker op een speentje zuigen of op hun duimpje sabbelen. Logisch ook met die sterke zuigreflex, maar hoe krijg je ze er weer van af als ze ouder zijn?!

Geschreven door Annette van den Berg

Onze twee oudste kinderen waren er dol op. Een speentje. Dat fopding was echt een ideale trooster. Zodra ze moe werden of gewoon even lekker weg wilden doezelen, dan pakken ze het speentje, sabbelen erop los en brommen tevreden. Het maakte het leven een stukje makkelijker voor ons, omdat ze met een speentje ook sneller in slaap vielen.

Opmerkingen van vreemden

In het begin staat het nog wel schattig zo’n speen of duimpje in de mond, maar op een gegeven moment worden ze er echt te oud voor. We kregen zelfs opmerkingen van vreemden in de winkel: “Nou jongen, ben jij niet een beetje oud voor zo’n speentje?”

Bedankt voor je bezorgdheid over mijn zoon van pas twee jaar oud, maar hij heeft net zijn prikjes gehad dus vandaag mag hij die speen zo lang in houden als hij wil.

Wake-up call

Ook al snap ik niet waar totale vreemden zich mee bemoeien, toch heeft de mevrouw uit de winkel wel een punt. Na een tijdje zag ik dat zijn boventanden in een boogje begonnen te staan. Dat was voor mij een wake-up call: het is nu echt tijd om die speen te lozen!

Mijn oudste vond dit geen probleem, van de een op de andere dag gaf hij zonder protesteren zijn speentje op. De tweede was een heel ander verhaal.

Schreeuwen en huilen

Speentjes stelen van andere kinderen, schreeuwen, huilen, niet meer kunnen slapen … Ontroostbaar was hij! Toen onze derde geboren werd hebben we gezegd dat hij nu niet meer de baby in huis is en zijn speentje door mag geven aan de kleine.

Hij heeft dit toen gedaan, met tegenzin, maar heeft sindsdien niet meer omgekeken naar een speen. Het nadeel is wel dat hij daarna begonnen is met nagelbijten, iets wat nog moeilijker is om te stoppen. Het is zelfs zo erg dat zijn nageltjes inmiddels gehalveerd zijn!

Geen speen geven

Bij de derde hebben we besloten om nooit een speentje te geven. Nu scheelt het dat hij, in tegenstelling tot de andere twee, nooit interesse toonde voor een speen. We hebben hem een keer een speentje aangeboden toen hij ontroostbaar was, maar hij tufte het ding net zo hard weer uit.

Prima, dat scheelt ons weer drama in de toekomst. Als je ergens gewoon niet mee begint, dan hoef je er ook niet mee te stoppen.

Volg je WIJ al op Instagram?

Beeld: iStock.com