Hoe deal jij met die kleine snotmonsters in huis?

Hoe deal jij met die kleine snotmonsters in huis?

Het is oktober, de maand van herfst en Halloween, maar er is een monster waar ik absoluut niet tegen kan. Het snotmonster. En momenteel heb ik er twee rondlopen in huis!

Geschreven door Annette

Er zijn weinig dingen waar ik echt van ga kokhalzen, maar zodra ik een kind in zijn neus zie wroeten, met een graaiprecisie waar alle aandacht en focus naartoe gaat, draai ik mijn hoofd maar alvast om. Wanneer al dat gepeuter en gepluk succesvol is gebleken, glijdt dat vingertje die bijna de hersenen bereikt moet hebben, weer naar beneden en aan het topje kleeft hij. Die smerige, wit/groene taaie sliert die ik in slow-motion beweging naar de mond gebracht zie worden, waar hij verdwijnt tussen twee smakkende lippen.

Geef je ze wel genoeg te eten?

De ergste gevallen zijn de momenten waarop de sliert niet breekt en er een soort reddingslijn van de neusbrug naar de mondholte loopt, die ik dan met een zakdoekje van de bovenlip weg mag vegen. Of beter gezegd: uitsmeren, want als je echt een goeie glibber te pakken hebt, dan gaat die in zelden in een keer mee met het zakdoekje.

Ik snap niet waarom kinderen snot eten. En volwassenen al helemaal niet, want die zijn er ook genoeg! Gelukkig had mijn oudste zoon daar nooit last van, al had die een tijdje een rare fase dat hij overal aan moest likken. Z’n handen, de afstandsbediening, zijn speelgoed … “Geef je ze wel genoeg te eten?”, grapt mijn vader. “Als kinderen snot eten hebben ze gewoon behoefte aan wat extra zout.” Nu weet ik dat ik mijn vader zijn uitspraken met een sliertje, euh, korreltje zout moet nemen, maar zou er een waarheid in schuilen? Eten kinderen snot omdat het zoutig smaakt?

De een zegt dit, de ander zegt dat

Dokter Google is er niet eenduidig over. Volgens de ene expert eten kinderen inderdaad snot omdat het zout smaakt. Net als wanneer ik een lekker zout dropje pak, grijpen zij naar een pulk in hun neus. Een ander beweert dat het gewoon een makkelijke manier is om je snot kwijt te raken.

Weer een ander denkt dat het zelfs goed is voor het immuunsysteem en dat het slijmerige laagje snot de kindertanden zelfs beschermt tegen gaatjes. Degene die mij het meest logische lijkt, zegt juist dat kinderen op deze manier meer bacteriën en virussen binnenkrijgen, dus dat snot eten niet zo’n goed idee is. Verder zouden onze neusholtes zo gegroeid zijn, dat ze precies het juiste formaat hebben om er een vinger in te stoppen.

De meningen zijn sterk verdeeld

Hoe dan ook, hoe leer je ze weer af om hun eigen snot te eten? Zeggen dat het maar een fase is, is niet genoeg want ik zie vaak zat volwassenen op straat ongegeneerd hun snot eten. Ook over de juiste oplossing zijn de meningen sterk verdeeld. De een beweert dat je ze positief moet benaderen, dus niet zeggen ‘stop met snot eten’ maar, ‘wat goed dat je een zakdoekje gebruikt hebt.’

Een ander zweert bij speciale producten om snot eten minder aantrekkelijk te maken, maar de laatste tip die ik tegenkom is de meest eenvoudige en de meest effectieve bij ons thuis: een pleister om de vinger wikkelen waarmee het meeste gepeuterd wordt! Nu kijken hoe lang we dat kunnen volhouden!

Lees ook: Zou ik toch wél zwanger zijn, ondanks het slikken van de pil?

Beeld: iStock.com