Het verlossende woord: de kinderopvang gaat weer open

Het verlossende woord: de kinderopvang gaat weer open

Het verlossende woord … vanaf 11 mei gaat de kinderopvang weer open. De basisscholen ook, maar dat is een stuk uitdagender dan de opvang. Ergens maakt mijn hart een sprongetje bij de gedachten dat ik weer een dag voor mezelf kan plannen. EgoĆÆstisch wellicht, maar ik ben gewoon een leukere mama als ik zo nu en dan alleen mag douchen, een boek kan lezen of alleen boodschappen kan doen. Vooral dit laatste zonder continue onderhandeling waarom allerlei zaken NIET in de winkelmand mogen verdwijnen. Ik denk dat niemand ooit meer neerbuigend zal doen over de thuisblijfmoeder. Tomeloos respect voor jullie mama’s! Zo zie je dat je toch ook inzichten krijgt gedurende zo’n intelligente lockdown in tijden van corona.

De druk om iets samen te moeten doen is weg

En weet je … ergens vond ik het ook heerlijk om zoveel tijd met mijn kleine meisje door te brengen. Hoe snel ze vooruit is geschoten op allerlei gebieden is zo bijzonder om mee te maken. Normaal spendeer je ook wel tijd samen, maar voelde ik ergens de noodzaak om ‘iets te gaan doen’. Dus dan loop je weer op de kinderboerderij, in de dierentuin of in en indoor speeltuin.

We zijn wel samen en we genieten oprecht, maar toch is het echte contact lastig met zoveel indrukken om ons heen. Ik denk dat dat voor mij de grootste “take away” is in deze crisis als moeder. Je hĆ³eft niets anders te doen dan oprecht en bewust aanwezig zijn voor je kind.

Mijn kind is gelukkig met mij en vijf rollen wc papier

En nee … ik ben geen goeroe, heb geen altaar en faal elke dag wel ergens. Gek genoeg is er voor mij veel druk weggevallen nu ik zelf heb ervaren dat je kind dolgelukkig is met jouw oprechte aanwezigheid en vijf rollen wc papier. De druk van de enorme noodzaak om je kinderen ’ervaringen’ mee te geven die ik ervoer is veranderd en haast verdwenen.

Eerlijk? Ik ben kapot

Wat ik nu wel een beetje bemerk is een golf van vermoeidheid. Ken je dat gevoel van die laatste twee weken voor je vakantie? Dat de tijd lijkt stil te staan en je haast overvallen wordt door een golf van vermoeidheid? Nou, die heb ik nu te pakken. Helaas niet voor een vakantie, want de enige reis die ik mij nu kan veroorloven is de trap af!

Herkenbaar lieve ouders? Ik ben gewoon kapot. En ja … nog tien dagen te gaan dus we houden vol, maar jeetje! Dit wordt een tandvlees finish en man man man … wat ga ik haar missen straks! ā™”

Lees ook: ‘Een dag uit het leven van een relpeuter’

Beeld: iStock.com