Het leed dat haren kammen heet

Het leed dat haren kammen heet

Zodra ik wist dat ik een meisje in m’n buik had, begon ik te fantaseren over de schattigste haarspeldjes, stoere haarbandjes en de allerkleinste staartjes. Ik had alleen even geen rekening gehouden met de genen die we onze dochter mee hebben gegeven …

Geschreven door Lidewij

Zowel Raymond als ik hebben heel veel, heel dik en krullend haar. En dus kon het niet anders dan dat ook ons meisje Arya een prachtige bos krullen op haar hoofdje zou krijgen. Toen de eerste krulletjes aan de zijkant van haar hoofd zichtbaar werden vond ik het dan ook super schattig. Ik kon niet wachten totdat de eerste speldjes fatsoenlijk bleven zitten (lijm ging me toch echt wat te ver…) en een paar weken voor haar eerste verjaardag was het eerste mini staartje een feit.

Maar het bleef niet bij de schattige krullen aan de zijkant … Hoe langer haar haar werd hoe meer krul er over haar hele hoofd kwam te zitten. En hoewel de hele buitenwereld roept dat het ‘o zo schattig’ is, vervloek ik vooral de klitten die dat prachtige haar met zich meebrengt. Aangezien dat haar ook nog op het hoofd zit van een dreumes die geen zin heeft om een uur stil te zitten om alle klitten uit te kammen, moet ik heel wat trucjes uit de kast halen …

1. Anti-klitshampoo

Het is er van veel verschillende merken en lang niet alles werkt even goed. Maar anti-klitshampoo is al 100x beter dan normale shampoo om de krullen een beetje doorkambaar te maken.

2. Conditioner

Nog veel fijner is conditioner in plaats van shampoo. Vaak was ik Arya’s haar dus alleen nog maar met conditioner, en zo af en toe eens met shampoo met daarna nog conditioner. Bij dat laatste heb je helaas wel twee keer het haren-uitspoel-drama.

3. Haren kammen in bad

Nat haar kamt veel fijner dan droog haar, dus zoveel als het lukt kam ik Arya’s haar al uit in bad.

4. Anti-klitspray.

Arya gaat niet elke dag in bad en ze vindt het sowieso niet leuk om haar haar nat te laten maken. Maar gelukkig is daar de ‘prinsessen-spray’. Een prachtige roze fles, met een stinkend goedje wat haar haar wel een heel stuk beter doorkambaar maakt. En Arya vindt het prachtig, dat scheelt ook heel veel! Haarlotion werkt trouwens ook, maar is wat lastiger te verdelen over de haren.

Maar als de krullen enigszins doorkambaar zijn, moet Arya mij nog wel in de buurt laten met een kam of borstel. Deze trucjes helpen vaak goed.

1. Haren kammen van de pop (of een knuffel)

Terwijl ik Arya’s haren kam, mag zij met een andere kam de haren van haar pop doen. En trots dat ze dan is, de kleine poppenmoeder.

2. Mama’s haren kammen

Als de pop niet goed genoeg is, wil het vaak wel werken als Arya mijn haren ondertussen mag kammen. Of als zij speldjes mag uitkiezen voor in mijn haar. (Papa’s baard is ook goed genoeg trouwens) Ik denk dat ze later haarstylist wil worden ;-)

3. Spelletje spelen op mama’s telefoon

Zo’n klein schermpje heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op een kind. En aangezien zij er normaal niet mee mag spelen, is zij als ze dat dan wél een keer mag bereid om heel veel toe te staan. Misschien niet het meest pedagogisch verantwoord, wel erg effectief!

En als helemaal niks werkt, doe ik haar gewoon een haarbandje in (als ze ’m laat zitten) en gaan we voor een messy out of bed-look!

Beeld: iStock.com