Herkenbaar: een totaal overprikkeld kind in de decembermaand

Herkenbaar: een totaal overprikkeld kind in de decembermaand

Vanaf half november, zodra Sinterklaas zijn intrede in het land doet, ontstaat er een andere sfeer. Leuk aan de ene kant, maar voor kinderen is het allemaal ietwat veel. Sinterklaas op de opvang, de schoen zetten, Sinterklaasavond. En alsof dat nog niet genoeg is, rollen we daarna door naar Kerstmis, kerstvakantie én oud & nieuw. Het gevolg? Totaal overprikkelde kinderen.

Normaal gesproken slaapt mijn kleuter hartstikke goed. We hebben een vast ritme en daar wijken we soms heus iets van af, maar de basis is hetzelfde. Totdat Sinterklaas het land in kwam. Ineens was er niets meer van dat ritme te bekennen.

Strontchagrijnig door slaapgebrek

Ik snapte er niets van, tot het Sinterklaasweekend. Op zaterdag vierden we het met de ouders van mijn man bij hen, zondags met mijn ouders wederom niet in ons eigen huis. Vrijdagavond sliep de kleine al niet goed door de spanning en zaterdagavond sliep-ie ook niet goed, vanwege de opwinding. Zondagochtend vroeg wakker, want hij wilde spelen met zijn nieuwe cadeaus √©n we vierden ’s avonds nog een keer Sinterklaas. Het gevolg? Een kind dat een week lang een nachtbraker werd, waardoor wij ook niet konden slapen en we allemaal strontchagrijnig waren. Leuk hoor, zo’n feestdag.

Lees ook: Je kind in de stress door Sinterklaas: 6 tips tegen Sintstress

Overprikkeld kind in decembermaand

En het is natuurlijk onze eigen schuld: het is ook veel te veel. De Sint die langskwam op de opvang, twee keer een Sinterklaasfeest en dan ook nog eens een iets andere bedtijd dan normaal. Dan krijg je dit. Wie z’n billen brandt …

Laten we wel wezen: het is natuurlijk geen probleem als het schema een keertje anders loopt dan anders. Netzomin dat het een probleem is als hij een nachtje minder goed slaapt. Maar dit was wel heel intens. En niet alleen voor hem is het supervervelend als-ie zo hangerig is, het is ook voor ons niet leuk.

Aanpak voor een stressvrije kerst

Daarom doen we het met Kerstmis totaal anders. We vieren kerstavond met mijn ouders. Eerste Kerstdag vieren we het met het gezin en Tweede Kerstdag komen de schoonouders op de koffie. En dat is het! Zo is het een beetje verdeeld, kan ons kind gewoon naar z’n eigen bedje op de ’normale’ tijd’ en raakt hij niet totaal overprikkeld van iets dat vooral leuk moet zijn.

Beeld: iStock.com