Geen opvang in de vakantie? Zo doen jullie dat

Geen opvang in de vakantie? Zo doen jullie dat

Voor onze Moeder Zoekt Advies-rubriek op Facebook stelden wij een vraag namens een anonieme moeder. Hoe regelen jullie de opvang voor de kinderen tijdens de zes weken zomervakantie als je zelf werkt en geen opvang hebt? We delen graag jullie antwoorden, wie weet heb je er iets aan.

Geschreven door de Redactie

Deze vraag kwam binnen bij de redactie voor Moeder Zoekt Advies-rubriek.

Deze zomer hebben mijn partner en ik allebei een drukke werkplanning, maar we hebben geen opvang voor de kinderen. Hoe doen jullie dat? Ik ben op zoek naar tips en ideeën over hoe we de zomervakantie soepel kunnen laten verlopen voor zowel ons als onze kinderen.

Jullie oplossingen voor de zomervakantie

Milou: “Kijk eens naar een au pair. Er zijn veel bureau’s in Nederland die dit super gecontroleerd doen. Waar jij contact hebt met de ouders van de au pair bijvoorbeeld. Er zitten wel richtlijnen aan, maar vaak zijn deze lieve dames goed inzetbaar voor de zomervakantie of langere tijd. En als kinderopvang veel kost, is dit vaak veel goedkoper!”

Angelique: “Voor onze jongste van 2 hebben we een gastouder. In haar vakantie hebben we eventueel opa en oma of nemen ik en mijn man beide twee weken vrij, zodat in die periode in ieder geval één van de ouders thuis is. De twee oudste kinderen redden zichzelf wel en hun broertje van 8 gaat of uit logeren bij familie of vriendjes. Of de oudere twee kinderen letten even op tot wij weer thuis zijn.”

Laura: ‘‘Ligt er aan hoe oud je kinderen zijn. Die van ons 12 en 10 vermaken zich prima terwijl mijn man thuis werkt waardoor we de BSO hebben opgezegd. Je kan ook alleen vakantie opvang afnemen bij de BSO. Of je hebt van die kampen waar je kind overdag naar toe gaan. Super leuk!"

Sanne: ‘‘Wij vragen ons buurmeisje van 15 jaar of ze af en toe wil oppassen. Als er dan iets is kan de buurvrouw als volwassen persoon inspringen. We betalen hier een paar euro voor, en geeft ons een hoop rust en een extra zakcentje voor het buurmeisje!"

Lees ook: Hoeveel kost een oppas aan huis?

Monique: “Ik stopte met werken. Was het zat, dat eeuwige geregel. Gaf stress. Ik wilde geen stress-moeder meer zijn. Moet financieel wel haalbaar zijn natuurlijk, naar geen seconde spijt gehad van deze keuze. Ik heb 17 Jaar gewerkt en voor andere mensen gezorgd, nu alleen voor m’n gezin.”

Ilona: “Wij hebben ook amper/geen achterban om schoolvakanties te overbruggen. Zelf verlof nemen, of kinderen naar kampjes sturen is de enige oplossing hier. Ze doen dat niet altijd even graag, maar het kan niet anders. Gemeenten organiseren ook vaak een speelplein.”

Nanne: “Vanuit huis werken wanneer dat kan en eventueel op andere tijdstippen. Of zorgen dat er een oppasmeisje is om met de kinderen te spelen. Mocht er dan iets zijn ben jij toch gewoon aanwezig, omdat je vanuit huis werkt.”

Bekijk hier wanneer het vakantie is in jouw regio.

Kan je ook advies gebruiken van andere ouders?

Stuur je vraag in via de Facebook-chat. Iedere woensdagochtend delen we een vraag op Facebook. Liever anoniem blijven? Vermeld dit erbij, geen probleem natuurlijk.

Beeld: iStock.com/SerrNovik