Een slaaptrainer voor je peuter: droom of nachtmerrie?

Een slaaptrainer voor je peuter: droom of nachtmerrie?

Een peuterpuber en een slaaptrainer: is dat een sprookje of een nachtmerrie? Onze dochter Mia van drie jaar oud is een ├ęchte peuterpuber. Je kent dat wel: niet willen luisteren, ’nee’ is haar favoriete woord en ze met alles wat ik zeg, is ze het oneens.

Geschreven door Marieke

Mia is heerlijk, maar bepaalt graag hoe het er in huis aan toe gaat. Dus ook hoe laat ze opstaat. Ik ben hoogzwanger van de tweede, dus ik wil graag nog alle rust pakken waar dat mogelijk is. En dat betekent dus, dat ik ook wil dat Mia wat langer in bed blijft.

Verjaardagscadeau: een slaaptrainer

Het leek ons daarom een goed idee om haar een slaaptrainer cadeau te doen. Afgelopen mei kreeg ze hem voor haar verjaardag. Het is een mooie roze pinguïn. De piguïn heeft allerlei verschillende kleuren. Een half uur voordat ze uit bed mag wordt hij rood, daarna oranje en uiteindelijk groen. Zo leert ze dus wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om te spelen.

Mijn pinguïn is groen

We hebben haar dus duidelijk ge├»nstrueerd dat ze pas het bed uit mag komen als haar pingu├»n groen is. Ze is rustig gaan slapen en de eerste nacht was top (wij waren blij!). Om kwart over zes hoorden we ineens: “Paaaaapaaaaaaa, mijn pingu├»n is groen! Kom kijken”.

Peuterpuber slaapt niet uit

Maar dat was slechts een nachtje. We kwamen er achter dat onze Mia helaas geen uitslaapster is. Ze is dan ook vaak om half zes klaarwakker. Zo ook van de week. We hoorden haar al tien minuten mopperen over dat die pingu├»n nog steeds niet groen was. ‘Oooooh, nog steeds rood, ooooooh!’. Het drama spatte er vanaf. Alle knuffels werden er in betrokken:“Ja, meneer Beer, de pingu├»n is nog rood.” Wij lagen elkaar lachend in bed aan te kijken. Wat een dilemma waar dat kleine meisje mee kampte.

De pinguïn en ik gaan naar beneden

Na een kwartier mopperen, was ze er h├ęlemaal klaar mee. “Paaaaaaapaaaaa mijn pingu├»n is nog steeds niet groen”, jammerde ze. Daarom zei mijn man: “Wanneer mag je uit je bed komen?” We hoorden toen al voetstapjes en een hoop gerommel. Het hekje voor haar kamer ging open en daar stond madame met haar pingu├»n. “Mia is klaar met wachten, we gaan nu naar beneden.” Eigenlijk hadden we voet bij stuk willen en moeten houden. Maar we moesten zo lachen om haar zwaar ge├»rriteerde gezichtje, dat ze nog even bij ons bed heeft gelegen tot haar pingu├»n groen werd. Daarna is mijn man met haar naar beneden gegaan. Hopelijk gaat het aankomende week weer beter.

Lees ook: Weekend: uitslapen? Niet met een peuter en baby

Ook je verhaal delen?

Heb jij ook een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s delen? Deel dan je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Verhalen worden anoniem geplaatst. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com