Corona met kerst en drie jonge kinderen, hoe dan?!

Corona met kerst en drie jonge kinderen, hoe dan?!

Daar zitten we dan. De hele kerst in isolatie, want mijn man en ik zijn positief getest op corona en we voelen ons hondsberoerd. We zagen het al van verre aankomen, want op de middelbare school van mijn man ging het als een lopend vuurtje rond. Het was een kwestie van tijd en de scholen zijn te laat dichtgegaan. Een passende afsluiter voor een absurd jaar. Zucht.

Afstand houden, hoe dan?!

Eindelijk is die welverdiende kerstvakantie aangebroken en wij beginnen ‘m ziek. Met corona. En met drie kleine kinderen die niet ziek zijn. “Ja mevrouw, probeer 1,5 meter afstand te houden van huisgenoten.” Hoe dan?! Mijn kinderen zijn 7, 5 en 2 jaar oud. “Ja, ik begrijp dat dat moeilijk is, maar toch moeten jullie proberen om onderling afstand te bewaren.” Ik vermoed dat de man van de GGD zelf geen kleine kinderen heeft. Onze jongste zit in een fase waarin hij het prachtig vindt om aan onze gezichten te likken. En aangezien hij dat de afgelopen dagen ook bij elke kans die hij kreeg deed, denk ik dat dat een beetje overbodig advies is. Wat wij hebben aan virussen en bacteriën, hebben de kinderen ongetwijfeld ook.

Daar gaat de kerstvakantie

Buiten in de speeltuin spelen met andere kinderen mag ook niet, ook niet als de kinderen zelf geen klachten hebben. Jullie moeten allemaal in isolatie tot de laatste met symptomen minstens 24 uur klachtenvrij is en dan eigenlijk nog tien extra dagen voor de zekerheid. Eigenlijk tot 1 januari dus.” Nou, daar gaat de kerstvakantie. Ik had nog lang niet alles in huis, alle bezorgmomenten van de supermarkt zitten al vol en niemand mag naar buiten of naar binnen. Ik geef het een dag voordat de kinderen uit verveling tegen de muren opklimmen. Ze zijn het gewend om elke dag minstens twee uur in de speeltuin en met buurtgenootjes te spelen, dus dat wordt flink afkicken.

Om de beurt in bed

Gelukkig staat er veel familie klaar om boodschappen te doen en bieden buren ook meteen hulp aan. Aangezien mijn man en ik ons hartstikke beroerd voelen, zullen de kinderen het moeten doen met hun speelgoed en de talloze kerstfilms op de streaming diensten. Ondertussen duiken wij om de beurt ons bed in, terwijl de ander bij de kinderen op de bank hangt, broodjes smeert en luiers verschoont. Zodra al deze ellende achter de rug is, gaan we echt niet meteen beginnen aan de thuisscholing van de kinderen. Dan ga ik alsnog onze welverdiende kerstvakantie inhalen, want wat zijn we daar dan aan toe!

Beeld: iStock.com