Buitenspelen: de leukste spelletjes en activiteiten voor peuters en kleuters

Buitenspelen: de leukste spelletjes en activiteiten voor peuters en kleuters

Heerlijk als het weer lente en zomer is en we vaker naar buiten kunnen. Als je oudere kinderen hebt, kan je die met een gerust hart alleen buiten laten spelen, maar met kleintjes moet je er zelf nog op uit. Kun je wat buitenspeeltips gebruiken? In deze blog deel ik 7 leuke activiteiten en spelletjes die je buiten met jonge kinderen kan doen.

Geschreven door Nadia

1. Krijtverf maken

Stoepkrijt is hier altijd een succes, maar vorig jaar deden we iets nieuws met de krijtjes: stoepkrijtverf maken! En dat is ook een groot succes, van het maken tot het verven van de stoep.

Je maakt het heel gemakkelijk zelf in 3 stappen.

  1. Pak een paar krijtjes en rasp ze tot poeder. Let goed op de handjes van je mini, dat die niet ook geraspt worden haha, ik hield mijn dochters hand vast.
  2. Meng het krijtpoeder met maïzena en water, is het te dun? Iets meer maïzena erbij. Is het te dik? Iets meer water.
  3. Als je alle kleurtjes in de goede dikte hebt gemaakt kun je buiten met kwasten aan de slag!
Krijtverf maken

Schilderen op straat met zelfgemaakte krijtverf

2. Mini-tuintje maken

Mijn kinderen vinden het heel leuk om te helpen in de tuin, hoe leuk is het dan als zij zelf hun eigen mini-tuintje hebben?! Zaadjes kun je samen in het tuincentrum uitkiezen. Gaan jullie voor bloemen of voor groente, fruit en kruiden? Ga samen aan de slag om de kweekbak of moestuin klaar te maken en de plantjes dag in, dag uit te verzorgen. Het is super leuk om je kind te laten zien hoe de natuur werkt, en dat er uit een enkel zaadje een hele bloem tevoorschijn kan komen. Of dat je iets kunt oogsten en zelf kunt eten! Hier iedere keer weer een succes.

3. Natuurbingo

Maak een bingokaart waarop je dingen schrijft die jullie buiten gaan tegenkomen of kunnen doen tijdens een wandeling in de natuur. Schrijf dingen op als:

  1. Zoek een witte bloem
  2. Blaas een uitgebloeide paardenbloem uit
  3. Zoek twee eendjes
  4. Huppel over een brug
  5. Zoek een groot groen blad

Elke keer als je kind iets vindt of doet van het lijstje kruis je het samen af. Zo wandel je buiten, maar is je kind ook lekker bezig met alles om hem heen.

4. Diamantenjacht

Dit is een leuke activiteit als je een zandbak hebt. Verstop wat mooie stenen die door kunnen gaan voor diamanten, en geef je kind een bakje voor de vondsten en een zeef. Dan kunnen ze scheppen en zeven tot ze alle diamanten verzameld hebben.

Diamantenjacht

Zelf heb ik edelstenen gebruikt, maar je kunt ook gewone stenen in een kleurtje schilderen voordat je ze verstopt in het zand. Elke gevonden steen werd met veel trots getoond!

Diamantenjacht met je kind

5. Krijt kunstwerk

Krijten, maar ook net weer even anders. Je plakt van te voren schilderstape op de stoep in een leuke vorm. Vervolgens laat je de kinderen alle vakken inkleuren met krijt en daarna haal je de tape samen weg. Klaar is jullie kunst! Dit werkt het allermooist op een vlakkere ondergrond, maar op gewone stoeptegels mag het resultaat er ook zijn. Kinderen kunnen ook samen aan dit kunstwerk werken. Maak abstracte figuren, maar ook namen of leeftijden zijn leuk om te maken.

Krijtkunstwerk maken op straat

6. IJsballen met verrassing

Dit is even een werkje wat je vooraf moet maken, maar super leuk om op warme dagen vast klaar te hebben. De ijsballen maak je met ballonnen. Je maakt ze als volgt: 1, Je vult de ballonnen met dingen zoals bloemen, glitters en kleine speelgoedjes. 2. Zit alles erin? Dan vul je de ballon een beetje bij met water totdat ze iets groter zijn dan je vuist. 3. Leg ze in de vriezer tot het eens een warme dag is. 4. Knip de ballon van de ijsbal af en geef je kind een bakje warm water en iets als een spuitje en lepeltje waarmee je kind het warme water over de ijsbal kan gieten.

Steeds meer smelt het ijs weg en komen de schatten uit het ijs tevoorschijn! Hier altijd een succes. Ik had er vorige zomer meerdere in de vriezer liggen op voorraad, voor mijn dochter met bloemetjes, kralen en nep diamantjes. Mijn zoontje met plastic diertjes en speelgoed autootjes. Ze vonden het echt geweldig.

How to video suprise ijsbollen maken

7. Waterpret met parels

Een watertafel is leuk, maar een watertafel gevuld met waterparels is nog leuker! De waterparels vind ik als volwassene al super leuk, ze voelen lekker en zien er vrolijk uit door alle kleurtjes. Je kind kan ze sorteren, heen en weer laten bewegen of per bootje naar de andere kant brengen. Hier is mijn zoontje altijd heerlijk zoet mee. De waterparels die ik heb zijn biologisch afbreekbaar, dus mocht er eentje in de tuin belanden is dat nog geen ramp. Blijf er wel zelf bij om te voorkomen dat je kind deze waterparels in zijn mond stopt.

Watertafel met parels

Je snapt het wel, ik ben veel buiten te vinden met mijn kinderen. Hopelijk heb ik jullie ook geïnspireerd om eens wat anders te doen met je kinderen. Veel plezier!

Beeld: iStock.com, Priv├ę