Annette: Zitten mijn kinderen ineens naar bebloede Peppa Pigs te kijken via YouTube

Annette: Zitten mijn kinderen ineens naar bebloede Peppa Pigs te kijken via YouTube

Er zijn inmiddels genoeg tips en methodes om veilig internetgebruik voor kinderen te stimuleren. Ondanks al die voorzorgsmaatregelen om ze weg te houden bij online rommel die niet goed voor ze is, is het noodzakelijk om als ouder goed op te blijven letten. Daar kwam ik wel achter toen ik opeens een heel vreemd bericht kreeg…

Geschreven door Annette van den Berg

Mijn mobiele telefoon pingt opeens aan de lopende band. Ik sta in de supermarkt en zie dat het berichtjes van mijn zijn. Hij heeft vast nog iets dringends nodig uit de winkel! Ik open de berichtjes en ik schrik een beetje. Een hoop wartaal en hele gekke foto’s. Screenshots van YouTube. Een bebloede Peppa Big die naast een doodsengel staat en een of ander skelet met een megafoon als hoofd waar een oog uit bungelt. Er volgen in rap tempo nog meer van dat soort screenshots, met doodskisten, skeletten en bloederige tekenfilmfiguurtjes. Dankzij de wartaal berichtjes die ertussen staan weet ik al voldoende: de kinderen hebben zijn iPad te pakken.

Zogenaamd filmpjes voor kinderen, maar eigenlijk gemaakt door zieke gebruikers

Zodra ik thuiskom zit mijn man hard te werken aan de eettafel. De jongens zijn ‘heel lief boven aan het spelen’ zegt hij nog. Ik laat mijn berichtjes zien die ik zojuist ontvangen heb en zeg ‘ik denk dat ze met heel andere dingen bezig zijn!’ En ja hoor, wanneer we boven komen zien we twee hoofdjes over de iPad gebogen die ze stiekem uit zijn werktas hebben gehaald. Ze zijn compleet verdwaald geraakt in een oneindige stroom van YouTube-filmpjes, waarbij ze alleen maar doorklikken op het volgende filmpje. Zogenaamd filmpjes voor kinderen, maar eigenlijk gemaakt door zieke gebruikers die er lol aan beleven om kinderen nachtmerries te bezorgen. Ze laten de filmpjes expres beginnen als doodnormale tekenfilmpjes, maar al snel worden ze heel luguber en krijgen ze beelden te zien die niet goed voor ze zijn.

YouTube Kids staat blijkbaar ook vol met die rommel

Ik pak de iPad en bekijk de geschiedenis in YouTube. Een hele reeks enge filmpjes die inderdaad lijken op de screenshots die ik heb binnengekregen. Ik weet nog steeds niet hoe ze onbedoeld die screenshots hebben gemaakt en het ook nog eens naar mijn telefoon gestuurd hebben - ik hoop maar dat niet onze hele contactenlijst die screenshots heeft gekregen - maar ik ben blij om te weten wat voor troep ze allemaal te zien krijgen. Elk kanaal die zulke zieke zooi aanbiedt, wordt gerapporteerd en geblokkeerd, maar het is dweilen met de kraan open. YouTube staat er vol mee. We hebben allang YouTube Kids geïnstalleerd, nadat Jonah jaren geleden eens bang werd om naar bed te gaan dankzij soortgelijke filmpjes, maar blijkbaar staat dat inmiddels ook vol rommel.

De kinderen krijgen een YouTube-ban!

Toen we tijdens de lockdown allemaal thuis moesten werken en huiswerk moesten maken, zat Sean af en toe ook achter de iPad op YouTube kids, want hij is helemaal fan van Peppa Big. Alleen toen ik zag dat hij na Peppa Big doorklikte naar andere filmpjes waarin een Oost-Europeaanse verteller hoofden van poppen afrukt en met auto’s erover heen rijdt, had ik er genoeg van. Wat je ook probeert, op de een of andere manier komen ze altijd weer bij die geestdodende of bangmakende filmpjes terecht. Daarom zijn wij er klaar mee: de kinderen krijgen een YouTube-ban!

Lees ook: Hoe lang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Beeld: iStock.com