Annette is blij: De scholen zijn open, de rust is terug in huis

Annette is blij: De scholen zijn open, de rust is terug in huis

Hoera, de scholen zijn weer open! Eindelijk, na weken thuisscholing en thuiswerken te hebben gecombineerd, is het dan eindelijk zo ver. De basisschoolkinderen mogen weer naar school en volgens mij heb ik ze nog nooit zo blij gezien om weer naar school te gaan.

Geschreven door Annette van den Berg

Jonah en Finn hebben er zin in. Ze staan al voordat de wekker gaat, aangekleed naast ons bed op en neer te springen en ze hebben zelfs de instructies van de juf onthouden: “Trek maar twee truien aan, doe een muts op en een sjaal om, want vanwege corona moeten we de ramen en deuren openhouden, dus het kan koud worden in de klas!” En koud is het zeker! Het heeft het hele weekend hard gesneeuwd en de temperatuur komt vandaag niet boven het vriespunt uit.

Op de slee naar school

Het is een schooldag om nooit meer te vergeten. Uit alle hoeken en straatjes komen dik ingepakte leerlingen op sleetjes naar de buurtschool toegestroomd. Er ligt een flink pak sneeuw, de roosters zijn aangepast om de breng- en haalmomenten zoveel mogelijk te spreiden en de meesters en juffen staan met mondkapjes bij de ingang van de school. De ouders kregen nog het verzoek om niet ‘samen te scholen’ bij de school, maar na zoveel weken thuis te hebben gehangen is het een verademing om iedereen weer te zien en er moet natuurlijk uitgebreid gezwaaid worden bij de ramen nu we niet meer mee naar binnen mogen.

Eenmaal thuis overvalt de rust me opeens. Wat een stilte! Sean is lekker aan het spelen met zijn puzzels, hoeft zijn speelgoed niet meer te delen met zijn grote broers en ik kan ongestoord mijn werk doen. Ik was al helemaal vergeten hoe het was om niet elke vijf minuten op te hoeven springen om te helpen bij een huiswerkvraag, een knutselwerkje vastlijmen of om een omgestoten drinkbeker opruimen.

Continu rooster

Gelukkig heeft de school een continurooster ingesteld vanwege de coronacrisis, zodat we ze pas halverwege de middag weer op hoeven te halen. Dus ook geen gehaast tijdens de korte lunchpauze, maar lekker met mijn voeten in de sneeuw en mijn hoofd in het zonnetje genieten van een rustige lunch. Wanneer we de jongens ’s middags weer ophalen zien we twee blije koppies op ons af komen rennen. Ze hebben ervan genoten om hun schoolvriendjes weer te zien en nog fijner: thuis hoeft er geen huiswerk meer gemaakt te worden! Lekker vrij om de hele middag in de sneeuw te spelen.

De eerste normale schoolweek zit er alweer op en is ontzettend goed bevallen. Nu maar hopen dat de derde golf mee gaat vallen en de scholen tot de zomer lekker open kunnen blijven.

Beeld: iStock.com