Alleen of met kleine kinderen in de auto: het grote verschil

Alleen of met kleine kinderen in de auto: het grote verschil

Als je in je eentje in de auto zit, doe je je gordel vast, stel je eventueel je navigatie in, zet je de radio aan en rijd je rustig naar je bestemming. Misschien draai je het volume van de radio omhoog bij je favoriete nummer en zing je mee. Maar zodra de kinderen plaatsnemen in de kinderstoelen op de achterbank ziet je autorit er opeens héél anders uit.

Geschreven door Redactie

Muziek

Terwijl je normaal lekker ongegeneerd meezingt met de radio, willen je kinderen liever luisteren naar kinderliedjes of luisterboeken. Handig dat je tegenwoordig je telefoon kunt verbinden met de auto en zo tal van mogelijkheden hebt. Juf Roos, Kinderen voor Kinderen, K3, de liedjes van de kinderdisco op de camping, jij kent de lyrics van begin tot eind alsof het de Top 40 is, want deze liedjes hoor je nog veel vaker en ook nog op repeat. Het is in ieder geval gezellig met de kinderen en hun muziek. Na al het zingen toe aan een beetje rust in de auto? Een luisterboek kun je met twee drukken op je telefoon in de auto laten horen.

Niks blijft onderweg ongezien

Van huis naar je bestemming en weer terug, alles wat je tegenkomt onderweg registreer je amper, in tegenstelling tot je kinderen. Die zien alles. En met alles bedoelen we ook écht alles. Elke trein, rode auto, molen en koe worden benoemd. En als je een heel nieuwsgierig kind hebt mag je ook nog benoemen wat er in elke vrachtwagen zit. Dan mag je best creatief zijn, want wat zit er nou in een vrachtwagen zonder opdruk? ‘Speelgoedauto’s, en in die zitten spullen voor prinsessenkastelen, en in die witte vrachtwagen zit heel veel van oma’s lievelingsthee.’ Meteen een uitdaging voor jezelf. Tot je kind zegt ‘Neee, dat kan toch niet?’, dan weet je dat je iets te enthousiast je fantasie de vrije loop liet gaan. Die olifantenfamilie? Die past echt niet in die blauwe vrachtwagen hoor.

Autospelletjes krijgen nieuwe regels

Als je autorit langer duurt kun je, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, spelletjes spelen. Kleuters en oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelen, ‘Autobingo’ of een kortere versie van ‘Ik ga op reis, en ik neem mee’. Alleen op de één of andere manier veranderen de regels tijdens het spelen altijd, en heel toevallig ook in voordeel van die kleine draken op de achterbank. Een rode auto wordt afgestreept na het zien van een oranje auto. ‘Oranje is bijna rood hoor, mam’.

En ben je aan de beurt tijdens het ‘Ik ga op reis’- spel en hoor je vanaf de achterbank ‘Pannenkoeken’. Na een vragende blik in de achteruitkijkspiegel krijg je opheldering ‘Ja, jij moet pannenkoeken zeggen om mee te nemen.’ Of ze vinden dat ze zelf wel vijf dingen mogen noemen in één beurt, want dat is nou eenmaal wat zij mee willen nemen op reis. Ze noemen dingen die anderen genoemd hebben niet, want dat willen ze helemaal niet meenemen. In plaats van de discussie aan te gaan kun je er ook in meegaan, dan zijn ze weer even zoet en blijft het gezellig in de auto! Ook niet onbelangrijk.

Aanraders voor vermaak onderweg

Soms heb je even geen zin in drukte in de auto en is het fijn dat je niet bij elke vrachtwagen de lading hoeft te verzinnen. Zorg dan dat je voorbereid bent en de kinderen zichzelf onderweg kunnen vermaken. Neem wat spullen ter vermaak mee,. WIJ geeft je graag een paar voorbeelden.

  • Raamstickers om op te plakken, hun kunstwerken bewonder je bij de volgende stop
  • Boekjes en vraag of ze jou dan een keer willen ‘voorlezen’
  • Interactief speelgoed met knopjes en muziekjes (het geluid nemen we even voor lief)
  • Een kleurboek met potloden, om te voorkomen dat de binnenkant van de deur straks ook onder de stift zit na een scherpe bocht.
  • Reisspelletjes, de kleine varianten van bord- of kaartspellen

En eerlijk is eerlijk, soms is een tablet waarop ze een filmpje kunnen kijken of spelletje kunnen doen ook erg welkom.

Beeld: iStock.com