7x als je dreumes ondeugend wordt (en jij je lach moet inhouden)
Als je kleine baby ineens een dreumes wordt, kan het opvoeden echt beginnen. En natuurlijk moet je je gezicht in de plooi houden, want sommige dingen mogen nu eenmaal niet, maar oh oh oh, het is zo’n grappig gezicht. Streng kijken en ‘nee’ zeggen is wat je consequent probeert toe te passen. Maar ervoor zorgen dat je niet keihard lachend meedoet, dat is in sommige gevallen nog best een uitdaging.
Mocht de dreumes-fase bij jouw kind binnenkort van start gaan, bereid je dan maar voor op een heleboel nieuwe (ondeugende) trucs. Je kleintje kan steeds meer en gaat op ontdekking uit. Zit je kind nu in deze fase? Dan herken je deze 7 ondeugende streken vast al te goed.
1. Stoelendans
Het is natuurlijk levensgevaarlijk, als je kleintje op de stoel gaat staan en daarna op de eettafel wil klimmen. Of zichzelf optrekt aan je salontafel om vervolgens óp de salontafel terecht te komen. Maar als je zo’n kleintje ziet struggelen in de klim om vervolgens met een brede glimlach jouw te vertellen: kijk mam, goed hè? Tja, hoewel je niet wilt dat hij valt en het niet mag, toch voel je ook een vleugje trots en kun je die glimlach op je gezicht maar moeilijk onderdrukken.
2. Lades opentrekken
De dreumes staat bekend om zijn ontdekkingstochten door het huis. Ze trekken daarbij alle lades open. Kijk niet verbaast op als je vanuit de keuken naar binnenloopt en dan alle laadjes van je dressoir open ziet staan. Inclusief inhoud, op de grond. Mag niet, maar stiekem een hilarisch gezicht, vooral omdat hij zijn “Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb’’-blik opzet.
Tip! Veilig laten spelen? Ga voor dit speelgoed.
3. Aarde uit de planten halen en opeten
“Ga maar lekker in de tuin spelen, maar niets in je mond stoppen hoor.” Hoe vaak heb jij het al geroepen naar je kleintje? En hoe vaak heb je vervolgens geconstateerd dat dat stukje bruin op z’n kin tóch aarde was? Precies. En ja natuurlijk word je boos. Maar ergens vind je het vooral ook erg grappig dat hij iedere keer weer die vieze aarde in z’n mond blijft stoppen en je hem dan met een vieze toet ziet denken: hé dit is helemaal niet zo lekker eigenlijk …
4. Sleutels kwijt
Je moet weg en bent je sleutels kwijt. Je zoekt de standaard plekken af, maar kunt die sleutel toch echt nergens meer vinden. Totdat je je kind bij zijn favoriete ladekastje ziet zitten en jou heel onschuldig aankijkt. En ja hoor, daar liggen je sleutels - voor de vijfde keer.
5. Ongewilde kunst op de muur
Ah, mooie: ‘kunstwerken’. Met de nadruk op de aanhalingstekens. Want natuurlijk is het fijn als jouw kleintje zijn creativiteit kwijt kan, maar liever niet op de muur. En als-ie je dan vol trots komt halen om te laten zien wat hij heeft geschilderd met een waskrijtje of lippenstift, is het moeilijk om je gezicht in de plooi te houden. Op naar de bouwmarkt voor een nieuwe pot verf dan maar.
6. Gevoel voor drama
Als de dreumes per se iets wil, maar dat niet krijgt, kan er een ware drama queen opstaan. Dat gedrag accepteer je natuurlijk niet, maar als-ie dan met dingen begint te gooien, krokodillentranen opzet én je heel dramatisch aankijkt, kun je bijna niet anders dan overstag gaan (en in de keuken even grinniken).
Lees ook: 11x hilarische uitspraken van kinderen
7. Knuffelen op de wc
Sinds je moeder bent, is er geen rustig moment meer bij. En al helemaal niet om even uitgebreid op de wc te zitten. Een klein mensje staat tegen de deur te duwen, het liefst komt hij even kijken hoe jij daar zit, zwaait of wil een knuffel geven. Hoe vaak je ook al hebt gezegd dat dat écht niet de bedoeling is en hij even moet wachten, is het stiekem ook wel weer grappig.
Maar ja, hoe maak je duidelijk aan een kind dat je iets niet wilt als je er zelf om moet lachen? Ja, dat opvoeden kan best een uitdaging zijn. Ha!
Wil je ook een bijzonder, ontroerend of grappig verhaal met andere mama’s (to be) delen? Dat kan! Stuur je verhaal (+/- 800 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Mijn verhaal. Liever anoniem blijven? Vermeld dit er dan bij. De redactie neemt per e-mail contact met je op als je verhaal gepubliceerd wordt.