7 tips voor als je gaat vliegen met jonge kinderen

7 tips voor als je gaat vliegen met jonge kinderen

Vakantie is iets waar de meeste van ons naar uitkijken. Toch heb ik mij bij de eerste vliegvakantie met onze kinderen vooraf best wel druk gemaakt. Wat moest ik allemaal doen en regelen zodat het voor hen ook leuk zou zijn? Ze zeggen altijd ‘blije kinderen, blije ouders’ maar die blije kinderen moest ik wel zelf blij houden. Conclusie: ik heb veel geleerd en het is allemaal goed gekomen. Mocht jij voor de eerste keer gaan vliegen met je kind(eren), hierbij deel ik graag 7 handige tips voor een soepele reis met je gezin. Veel plezier!

Geschreven door Nadia

1. Kies een korte vliegreis

Als ik voor het eerst met onze kinderen ga vliegen zijn ze 2 en 3 jaar oud. Ik wil daarom beginnen met een reis die niet meteen 10 uur duurt. Stel je voor dat je kinderen het vliegen verschrikkelijk vinden of last hebben van de luchtdruk, dan zit je 10 uur met drama en dan moet je nog terug. Het scheelt dat ik zelf ook niet graag lang vlieg en helemaal niet als ik risico loop om 10 uur met huilende of zeurende kinderen te zitten. De keuze was toen snel gemaakt, we gaan naar Griekenland. Dat is ongeveer 2,5 tot 3 uur vliegen en dat is ook met huilende kinderen nog te overzien. Een tip is om je kind van te voren een spraytje neusspray te geven. Als je kind tijdens het vliegen toch veel last heeft van zijn oren kun je warme bekertjes vragen, zet die over de oren van je kind en de pijn verminderd flink.

2. Passen ze alles nog?

Van het inpakken van de juiste essentials tot het vermaken van de kleintjes onderweg. Goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk welke spullen en speeltjes je mee wilt nemen. Check of je alles nog hebt en of het nog goed is. Voor kleine kinderen is het slim om te kijken of ze de zomerkleding die je mee wilt nemen nog passen en wat je eventueel bij moet kopen. Als ze klein zijn groeien ze zo snel en je wilt niet op je vakantiebestemming aankomen met kleding dat allemaal alweer te klein is geworden. Een dagje winkelen is leuk, maar niet als het de eerste dag noodzaak is.

3. Paspoort nog geldig?

Maak pasfoto’s en vraag de reisdocumenten op tijd aan. Bij sommige gemeenten duurt het wel een paar weken voordat je het paspoort hebt. Je eigen paspoort is 10 jaar geldig, maar bij kinderen is dit 5 jaar, check dus of hij nog geldig is als je kind er al wel eentje heeft. Ik heb zelf nog veel moeite moeten doen om de pasfoto van mijn zoontje geaccepteerd te krijgen. Hij heeft een bril met een hoge plussterkte, als je zijn bril af doet knijpt hij zijn ogen dicht. Tel daarbij op dat het wel heel spannend is om een vreemde mevrouw met een grote camera zo dicht in je gezicht te hebben. En dat terwijl je niet goed kan zien en je pas 2 jaar bent. Mijn zoontje moet dus echt mét bril op de foto om er nog wat van te maken, terwijl dat officieel niet mag.

Ik heb uiteindelijk met drie mensen moeten praten bij de gemeente tot de teamleider mijn verhaal begreep en akkoord gaf voor de foto met bril. Ik vertel dit omdat je er rekening mee moet houden dat de pasfoto nog afgekeurd kan worden en je dus later je documenten kunt aanvragen.

4. Bagage voor je kinderen

Ik ben echt lijstjes-miep. Voor een vakantie maak ik een inpaklijst en zeker nu ik moet inpakken voor twee kinderen. Voor mezelf kan ik ermee leven als ik iets vergeet, maar met spullen voor mijn kinderen wil ik dat niet. Maak een lijst van alle essentiële items die je voor je kinderen nodig hebt, zoals kleding, UV-pakjes, luiers, flesjes, melkpoeder, zonnebrand, snacks, reserve speen, speelgoed en medicijnen. En oja, dit ben ik zelf vergeten; een flessenborstel om in de hotelkamer de flessen goed te kunnen reinigen.

TIP: Wist je dat je vanaf mei 2024 niet meer vast zit aan mini-verpakkingen in je handbagage? Dankzij nieuwe CT-scanners op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport, kun je je vloeistoffen gewoon in je tas laten en mogen het ook grotere verpakkingen zijn. Geen gedoe meer met 100 ml flesjes of doorzichtige zakjes. Bekijk per luchthaven of je de producten ook weer in handbagage mee terug mag nemen.

5. Tips voor wachten op de luchthaven

Het vliegveldavontuur met kleine kinderen kan soms chaotisch zijn. Door op tijd aanwezig te zijn, scheelt dat een hoop stress. De tijd op het vliegveld doorbrengen, is waar ik het meest tegenop zag. Er zijn daar zoveel mensen, het is er groot en het is voornamelijk saai wachten. Wij hebben voor de kinderen van die handige dierentrolleys gekocht, waar ze op kunnen zitten en die je gemakkelijk mee trekt. Daar kunnen zij lekker op zitten - geen ‘Waar is mijn kind heen gelopen?’ taferelen - en tijdens het wachten kijken ze in een boekje.

Ook heeft ieder kind zo zijn eigen spulletjes mee in het vliegtuig, dus een kans minder dat het zoekraakt in de bagageruimte. Vertel ze ook wat er gaat gebeuren bij dingen als de de douane. Onze zoon wilde zijn knuffeltjes niet in de controlebak leggen, de douanier vroeg toen of hij ze even mocht knuffelen want hij vond ze zo lief. Toen kon hij aan de knuffels voelen of er iets in zat en was het akkoord. Speel mee met je kinderen en maak er geen ding van.

6. Handbagage tips

Om te zorgen dat je kinderen tijdens de reis vrolijk blijven is het handig om van alles in je handbagage mee te nemen als vermaak. Zelf had ik tasjes gekocht en die gevuld met een mini kleurboek, een 10-kleurenpen, heel veel stickers, een autootje en een klein poppetje. Dit gaf ik ze pas in het vliegtuig, dus konden ze kijken wat erin zit en daarmee aan de slag. Als back-up hadden we een volle tablet mee met vooraf gedownloade filmpjes, mocht het knutselen en boekjes kijken niet meer genoeg zijn, dan kunnen ze even op de tablet een filmpje kijken. Soms gaat het principe ‘schermtijd’ even over boord.

Ook had ik eten en hun fles mee, je mag klaargemaakte melk gewoon meenemen in een grotere hoeveelheid dan 100ml. Doe luiers en een extra set kleding in je handbagage voor het geval er tijdens de reis ongelukjes gebeuren.

Nog één dingetje, vraag je kind maar niet wat hij of zij zelf mee wil nemen, want het is alsof ze denken dat de koffer een gigantische schatkist is waar ze al hun speelgoed in moeten proppen!

7. Maak je niet te druk

Terwijl ik stond de jongleren met luiertassen, favoriete knuffels en paspoorten hebben mijn kinderen zich heerlijk vermaakt met kijken naar vliegtuigen, gekke bekken trekken met grondpersoneel en dansen bij de bagageband. Het viel allemaal onwijs mee.

Dus voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat met kleine kinderen, onthoud dat lachen de beste reisgenoot is. Omarm de chaos, geniet van de grappige momenten en verzamel onvergetelijke verhalen die je nog jarenlang met een lach laten terugdenken aan die fijne vakantie met je kleintjes.

Lees ook: Tips voor een veilige vakantie met je kinderen

Beeld: iStock.com