5x samen bewegen met je peuter

5x samen bewegen met je peuter

Sportieve activiteiten met je kleine: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, zeggen ze. Ik vond het nog best lastig om iets te bedenken. Nee, je kunt beter niet meteen een Crossfit wedstrijd met je peuter doen, maar samen bewegen is hartstikke leuk én gezond. Het is goed voor het zelfvertrouwen en de ontwikkeling.

Dus wilde ik, als moeder van een 2,5-jarige mini-me, graag wat meer samen met mijn dochter bewegen. Goed voor haar, goed voor mij en goed voor onze band, dacht ik. Maar jeetje, het blijkt nog best ingewikkeld om zoiets te vinden. Vond zij het niet leuk, vond ik het niet leuk, was het geen lekker weer … Uiteindelijk bleken deze vijf dingen een groot succes.

1. Peuterzwemmen

Peuterzwemmen is een leuke manier om lekker te bewegen én goed om je kleine ‘watervrij’ te maken. Dat betekent dat hij de angst voor water verliest en straks met zwemles gewoon durft. Er worden spelletjes gedaan, het water is ietsjes warmer dan normaal en ik mocht mee in het water. Gezellig!

2. Peutergym

Als jouw kind, net zoals mijne, het liefst op alle tafels en stoelen staat en energie heeft voor een heel voetbalelftal, is peutergym misschien wel wat. Heel erg goed voor de motorische ontwikkeling én alvast een voorproefje van de gymlessen die hij straks op de basisschool zal krijgen. In de meeste peuterlessen ga je als ouder zelf ook aan de slag en je bent er sowieso altijd bij.

3. Bumba op Youtube

Heel leuk en leerzaam: ‘Knuffelgym met Bumba’. Een YouTube reeks met tien afleveringen, waarin je samen met je kleine lekker gaat bewegen. Het zijn duo oefeningen, simpel, maar toch uitdagend. Op die manier wordt de basismotoriek van kinderen gestimuleerd. Allerleukst: alle oefeningen worden in goede banen geleid door Bumba en zijn vrienden. Het enige wat je zelf hoeft te doen? Zorgen voor een veilige omgeving met voldoende ruimte, zodat niet ineens die antieke vaas omgestoten kan worden. Sinds 4 september verschijnt er wekelijks een filmpje op het YouTube kanaal en een aflevering duurt zo’n vijf minuten. Mijn kleine vond het enig en roept iedere dag: ‘Bumba knuffelen!’

Bewegen met Bumba op YouTube

4. Leuk doe-pad

In zo’n beetje iedere stad, plaats of dorp heb je wel een doe-pad. Een kabouterwandelpad, een paddenstoelenpad, een muziekbos … je kunt het zo gek niet bedenken. Hartstikke leuk, goedkoop én lekker buiten (zelfs leuk met een beetje regen).

5. Tablet spelletjes

Speelt jouw kleine ook zo graag met de tablet? Wat dacht je van een leuk sportspelletje? Tegenwoordig bestaan er hartstikke veel apps die kleintjes uitdagen te bewegen. Doen!

Geschreven door Katja