5x inspiratie voor spelletjes in huis tijdens de kerstvakantie

5x inspiratie voor spelletjes in huis tijdens de kerstvakantie

Kerstvakantie! Een tijd van samenzijn en gezelligheid. Je hoeft niet ver weg te gaan om de kerstspirit levendig te houden. Let’s keep those kids entertained! En dat gaat thuis gelukkig een stuk makkelijker dan je denkt. Veel plezier samen!

Geschreven door Eline

1. Wissel speelgoed af en leg regelmatig wat spullen uit het zicht

Wanneer je kind altijd bergen speelgoed tot zijn beschikking heeft is de kans groot dat hij steeds maar kort met iets speelt en niet opgaat in zijn spel. Leg dus soms een paar dingen weg en als je dit speelgoed later weer tevoorschijn haalt, lijkt het nieuw. Dan is er weer van alles te ontdekken voor je kleintje(s). Speelplezier gegarandeerd!

2. Maak knutselen leuk

Op internet zijn veel kleurplaten en knutseltips te vinden. Print ze vooraf uit en richt een tafel in als knutselhoek, waarin je je kind ontvangt als gast. Opdracht is een mooi werkje te maken om aan opa of oma te geven. Een slinger te maken om het huis mee te versieren voor de vakantie. Of kleur een placemat en laat je kind ‘helpen’ met koken, zodat papa in restaurant ‘Thuis’ ontvangen wordt.

Als er een verhaal omheen zit wordt knutselen al snel spannend. Ik bewaar alle ideeën die ik in tijdschriften of online tegen kom in een mapje. Soms laat ik enkele dingen uit de map zien en mag hij kiezen wat we de dag erna gaan doen. Op andere momenten biedt het mij inspiratie. Erg fijn!

3. Bak koekjes of taart

Terwijl het deeg rust moeten de kinderen zichzelf vermaken en zo ook als de koekjes in de oven staan. Opruimen doen we ook samen. Dan doen ze ook echt hun best met een doekje of een stoffer en blik, superschattig.

Lees ook: 6x kersthapjes om samen met je kind te maken.

4. Thuisbioscoop

Nu ze vakantie hebben, kunnen ze misschien wel een uurtje later naar bed. Naar de bioscoop gaan is best prijzig. Je kunt prima zelf een thuisbioscoop organiseren. Zij kiezen de film, jij regelt de popcorn, kussentjes en een lekker kleedje. Gezellig!

5. Bouw een tent. Of boot. Of eiland.

Leg wat dekens of oude lakens en tafelkleden klaar. Schuif de stoelen met de ruggen naar elkaar toe en bouw een tent. Een hoop kussens op de grond wordt een eiland of juist een boot en verzin een avontuur. Of als je een boekje hebt met een verhaal in dit thema lees het eerst voor en ga dan verder spelen binnen dit thema. Als er op het eiland of in de boot een boterham gegeten mag worden is het feest compleet.

Mijn ervaring is dat ik na een half uur intensief spelen, mag weglopen en dat de avonturen dan verder gaan met poppen knuffels. En laten we eerlijk zijn … Dat is eigenlijk ook best lekker. Hihi!

Lees ook: Binnenspelen met peuters: 8x originele speeltips

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com