5x als je peuter een echte draak wordt

5x als je peuter een echte draak wordt

Weet je nog, hoe trots je rondliep met je kinderwagen? Een kersvers, wollig propje onder een zacht dekentje. Mensen die stiekem naar binnen gluurden als je even de andere kant op keek. En hoe semi-betrapt ze eruit zagen als je schrok van wéér een groot en harig hoofd boven je lieve mini-me. De uitstapjes waar je altijd zo van genoot. Waar is het misgegaan? Nu baan je je een weg door de mensenmassa met een krijsend kind onder je arm. Hij is op oorlogspad en hij lust je rauw. Welcome at the terrible two’s!

Geschreven door Judith

1. Krijsen en zeuren

De onontkoombare en dwangmatige hobby’s van Peuter. Als het hem niet zint, gaat hij huilen. Uitleggen waarom je iets wel of niet doet? Bij elke poging tot conversatie laat hij zich krijsend ter aarde storten. Het liefst gaat hij daarbij liggen op de perfecte plek waar iedereen hem én jou kan zien en horen. Onder toeziend oog van de medemens probeer je er nog een positieve draai aan te geven. Je pas ingestelde beloningssysteem veroorzaakt eigenlijk meer gedoe dan dat het oplevert. En op het strafbankje à la Jo Frost lacht ‘ie je vierkant uit.

2. Alles. Duurt. Drie. Keer. Zo. Lang.

Even de deur uit? Schoenen zijn óf onvindbaar, óf niet het juiste paar. Of helemaal geen paar. Feit blijft dat ze aan moeten en dat is nu net waar Peuter geen zin in heeft. En dan ben je nog niet eens met de jas begonnen. Als je na drie pogingen dreigt om alleen weg te gaan, komt ‘ie eindelijk mopperend en jammerend achter je aan. Probeer vooral niet zelf de gordel vast te maken, want de autostoel is peuters troon. Zelluf doen! Tien minuten prutsen is geen uitzondering. De vraag is of je eigenlijk wel zin hebt om het van hem over te nemen. Choose your battles.

Je trekt alles uit de kast om Peuter blij te houden. Dat scheelt weer op een later moment. Je zou namelijk weleens dingen kunnen gaan doen die hij nét even anders bedacht had. Ga jij links? Dan gaat hij rechts. Lopend naar oma? Hij wil op de fiets. Bak je pannenkoeken? Hij eist friet. Bikinilijn bijgewerkt om te zwemmen? Speeltuin it is. Boodschappen doen? Peuter herinnert je feilloos aan het incident van vorige week: Het Boodschappenmuntje. Met die kennis geef je gewillig toe aan zijn grillen en begin je je inmiddels af te vragen of je eigenlijk wel kunt opvoeden.

4. Ingewikkelde keuzestress

Peuter ontdekt in deze periode dat hij een eigen willetje heeft en dat is wel even ingewikkeld natuurlijk. Want ja, hoe weet je nou echt wat je wil? “Mamma, paardje kijken? Nee speeltuin! Mamma glijbaan? Nee Mamma schommelen..”. Zo blijf je de HELE dag bezig.

5. Moodswings en knuffels

Als een echte puber, heeft Peuter moodswings tot en met. Opeens kan hij spijt krijgen van het aan jou toegedane leed. Met open armpjes komt ‘ie snikkend naar je toe en fluistert “Solly mama”. Geeft niet is niet het juiste antwoord, maar je leeft met hem mee. Hij kan er ook niks aan doen. En die hartverwarmende knuffels maken alles weer goed. Toch?

Remember: het is een fase, het is een fase. Ik herhaal. Het is een fase.

Lees ook: Omgaan met opstandig gedrag en driftbuien tijdens de peuterpuberteit

Beeld: iStock.com