Zo organiseer jij het leukste kinderpartijtje

Zo organiseer jij het leukste kinderpartijtje

Zit jouw kind op de basisschool? Dan ontkom je bijna niet aan het organiseren van een kinderpartijtje. Niet elke ouder staat hierom te springen (en dat snap ik), maar met deze tips en activiteiten krijg jij het zeker voor elkaar om een heel geslaagd feestje voor je kind te organiseren.

Geschreven door Nadia

First things first: kies een thema

Thema’s, I love it! Je kunt er alle kanten mee op en dat is juist zo leuk. Organiseer een feestje helemaal in het thema waar jouw jarige gelukkig van wordt. Is dat een dierenverjaardag, prinsessenfeestje of een spannend Spiderman feest? Zodra het thema bekend is kun je de rest van de voorbereidingen starten, let’s go!

Wat moet je regelen?

Nu het thema is gekozen kan je alles in dat thema gaan regelen.

1. Uitnodigingen

Als eerst natuurlijk de uitnodigingen. Ik maak uitnodigingen voor feestjes en verjaardag graag zelf, ik gebruik hier het gratis programma Canva voor, maar er zijn online ook genoeg gratis printables te vinden of je koopt gewoon kant-en-klare uitnodigingen in de winkel die vaak ook in vele thema’s verkrijgbaar zijn. Zorg dat je de datum, begin- en eindtijd en de locatie waar het feestje is duidelijk op de uitnodiging staan. Denk er ook aan dat jouw telefoonnummer erop staat, mochten andere ouders vragen hebben kunnen ze jou bereiken. Wel een fijn gevoel.

2.Versiering

Na de uitnodigingen kun je nu ook op zoek naar passende feestversiering. Doe je een jungle thema? Dan zijn groene en gele ballonnen leuk, of kies voor oranje ballonnen met tijgerstrepen en zwart/witte zebra ballonnen. Online is er onwijs veel keuze en zijn er zelfs hele themapakketten te koop zodat jij in één koop klaar bent voor het thema partijtje.

Zo vind je bij HEMA complete sets speciaal voor kinderfeestjes, zoals:

3.Taart

Een themataart of cupcakes in stijl kunnen natuurlijk niet ontbreken, eerder schreef ik al een blog over het zelf maken van een themataart. Al is het bij kinderfeestjes ook wel leuk om als activiteit zelf cupcakes te versieren, in dat geval zorg jij voor cupcakes en eventueel een toef of gekleurde slagroom en mogen de kinderen zelf aan de slag met sprinkles en versiering. Print leuke plaatjes uit die passen bij het thema en plak ze aan een cocktailprikkertje. Als de kinderen die dan op hun cakes prikken zijn ze direct themaproof!

4. Bedankt-tasje

Niet verplicht, wel leuk; een tasje dat ieder kind na afloop mee naar huis krijgt. Je kunt er iets van snoep in doen en bijvoorbeeld een leuk stickerboekje, doosje klei of een ander uitdeelcadeautje. Deze tasjes zijn er ook in allerlei vormen en maten, dus er is zeker iets passends voor jullie thema.

Wie komen er op het feestje?

Als je het aan je kind zou vragen wil hij of zij misschien wel de hele klas uitnodigen, dus het is handig om dit iets tactischer aan te pakken. Vraag eens aan je kind met wie hij of zij het meeste speelt op school, welke kinderen komen er wel eens op speeldate en over wie hoor je de meeste verhalen? Zelf heb ik altijd wel en idee met wie ze het meeste spelen, omdat mijn oudste altijd veel kletst, maar ik weet dat er ook kinderen zijn die hun ouders nooit zoveel vertellen over school. In dat geval kan je het ook altijd even vragen aan de juf of meester, dan weet je zeker dat je geen vriendje of vriendinnetje overslaat. En bedenk; een eerste partijtje hoeven echt niet meteen tien kinderen te zijn, met drie kinderen kun je ook een geweldig feestje vieren!

Kind op kinderfeestje

Activiteiten voor kinderpartijtjes

Na het eten van een taartje of cupcake moet er natuurlijk van alles leuks gedaan worden. Er zijn een heleboel leuke activiteiten te verzinnen voor een kinderfeestje, maar ik zal er een aantal met je delen.

Knutselen

Denk aan je thema en wie weet kun je daar een leuke knutsel voor bedenken. Maak slijm voor een monsterfeestjes of versier maskers voor superhelden, kroontjes voor prinsen en prinsessen of toverstafjes voor elfjes. Je kunt dit makkelijk voorbereiden door voor ieder kind een blanco exemplaar klaar te leggen en door stiften, potloden en andere versiering klaar te leggen. Denk aan verschillende bakjes met glitters, pompoms of stickertjes.

Leuk om na het knutselen een groepsfoto te maken van ieder kind met zijn kunstwerkje op en die naar de ouders te sturen.

Tip: bekijk deze knutseltips voor inspiratie.

Koekhappen en chipsketting maken

Lekker ouderwets koekhappen! Hangt koekjes aan een lijn en laat de kinderen geblinddoekt koekhappen, de rest van de kinderen kan helpen met aanwijzingen geven. Misschien kan je er zelfs een wedstrijdje van maken wie het koekje als eerst te pakken had! Een andere activiteit met eten is een chipsketting rijgen. Koop ringchipjes en dropveters en lekker aan de slag!

Speurtocht met schat

‘Piraatjes, ik heb laatst een kaart gevonden, kunnen jullie mij helpen de schat te zoeken?’ Reken maar dat er allemaal glunderende koppies JA roepen! Je kunt met stoepkrijt een route uitzetten of verzin iets met lintjes (die je natuurlijk ook weer opruimt). Verzin leuke opdrachten die de kinderen in groepjes kunnen doen tijdens de speurtocht en het is extra leuk als er aan het eind van de speurtocht een prijs zoals een schat gevonden kan worden. Zeker voor kleintjes is dit zo een avontuur! Kijk even goed naar de leeftijd van de kinderen die komen om de lengte van de speurtocht aan te passen, halverwege drie kinderen die getild willen worden is niet heel handig.

Schminken

Geschminkt worden vond ik vroeger altijd zo leuk! Je zit even op een stoel en daarna ben je opeens iemand anders. Zorg dat je niet te lang bezig bent per kind om het leuk te houden en zorg dat de andere kinderen ondertussen ook iets te doen hebben. Als je slim bent zoek je vijf voorbeelden uit waar de kinderen uit kunnen kiezen, dan kom je ook niet voor lastige situaties te staan als je geen idee hebt hoe je een kind moet omtoveren tot Bing of een Paw Patrol.

Kind schminken

Naar de (indoor)speeltuin

Als het lekker weer is kan het ook al genoeg zijn om naar een speeltuin te gaan, zorg dat je wat lekkers en drinken mee hebt en de kinderen kunnen lekker spelen. Is het slecht weer? Dan is een bezoekje aan een indoorspeeltuin vaak ook geslaagd. Kinderen kunnen daar lekker spelen, rennen en klimmen. Bestel een kan limonade met bekertjes en je ziet ze alleen nog wanneer ze dorst hebben. En ook fijn; je hebt thuis geen troep van het feestje!

Dat zijn mijn tips om een leuk kinderfeestje te organiseren, maak je vooral niet te druk en houd in gedachten dat het vooral voor de kinderen leuk moet zijn. Veel plezier!

Lees ook: 5x originele afscheidstraktaties

Beeld: iStock.com/Halfpoint, mediaphotos