Mayke verloor haar moeder en ongeboren dochter in vier maanden tijd

Mayke verloor haar moeder en ongeboren dochter in vier maanden tijd

Op 5 juni 2021 was eindelijk de grote dag: onze bruiloft. Mijn grote liefde en ik hebben er heel lang naar toe geleefd en eindelijk was het zover. We zijn getrouwd.

Geschreven door Mayke

Toch was die dag niet alleen maar leuk. Nog geen 24 uur daarvoor overleed mijn moeder vrij plotseling. Mijn moeder en ik hadden elkaar een belofte gedaan op haar sterfbed: ik zou op mijn grote dag gewoon trouwen en zij zou die dag niet overlijden. In 2003 is mijn schoonmoeder overleden, dus beide moeders waren niet aanwezig tijdens de belangrijkste dag van ons leven. Uiteindelijk was het een erg beladen, maar ook prachtige dag.

Ongeboren baby syndroom van down

Iets meer dan een maand later, op 7 juli, hadden mijn man en ik een positieve zwangerschapstest in handen. Een kadootje van mijn moeder, zo voelde het echt. We hadden er alle vetrouwen in, tot we de uitslag kregen van de NIPT-test, een paar weken later. Daaruit bleek dat onze baby het syndroom van down zou hebben. Op dat moment voelt het echt alsof de grond onder je voeten wegzakt. Toch besloten we dat deze baby, ongeacht het syndroom van down, meer dan welkom was in ons gezinnetje.

Hartafwijking bij baby tijdens echo

Enkele weken later moesten we de volgende klap verwerken. Met een controle echo bij 16 weken bleek onze baby, een meisje, een hartafwijking te hebben. Helaas was deze hartafwijking dusdanig ernstig, dat ons meisje geen kwaliteit van leven zou hebben en vermoedelijk voor de 21 weken zou komen te overlijden.

Stilgeboren baby

Toen hebben we een hartverscheurende keuze moeten maken: we hebben ervoor gekozen om de zwangerschap af te breken, zodat ons meisje niet langer hoefde te vechten en te lijden. Op 29 september werd onze dochter Yara met 17 weken stilgeboren.

Moeder en dochter overleden binnen vier maanden

Het is vreselijk dat we binnen vier maanden onze dochter en mijn moeder hebben moeten laten gaan. Toch blijven we positief en houden we hoop in de toekomst. We hopen op een gezonde baby waar we wel voor mogen zorgen. Daar gaan we voor!

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com