Weten op welke partij ik ga stemmen? Het is lastiger dan ik dacht

Weten op welke partij ik ga stemmen? Het is lastiger dan ik dacht

De verkiezingen komen eraan! Iedere avond zijn er eindeloze debatten te zien en zitten lijstrekkers die hun vege lijf moeten redden aan talkshowtafels. Toch gaat het allemaal nog grotendeels aan mij voorbij. In het zicht van een gevaccineerd land, heeft corona alsnog mijn huis bereikt via mijn zoon. Zijn halve klas (letterlijk) is besmet, dus we zijn niet de enige, maar man, man wat een gedoe. Het hele gezin in quarantaine, de zoon in isolatie in het tuinhuis en dan maar afwachten of wij het niet ook krijgen. We zijn vanmorgen getest, dus het einde is in zicht, maar het kan ook zomaar het begin van een nieuwe ronde zijn.

Geschreven door Renate

Enfin, ondertussen zou je dus bijna vergeten dat er volgende week gestemd moet worden. Een paar weken geleden ging ik met een cameraman de straat op om ouders te vragen wat zij belangrijk vinden - iets wat natuurlijk mede bepaalt op welke partij ze gaan stemmen. Het viel me op dat veel ouders zeiden dat ze er helemaal niet mee bezig waren. Deels door corona, zeiden ze, maar ik bespeurde ook een soort desinteresse. Een gevoel van: ja, Den Haag, dat zou belangrijk moeten zijn, maar sorry, dat is het niet.

Wanneer is het ook alweer? Oh ja, op 17 maart

Ergens is het ook wel heel logisch. Zeker ouders van jonge kinderen worden vaak geleefd en zijn gewoon hartstikke druk. Dan is iets als stemmen misschien niet veel meer dan een to do op die ene dag, wanneer is het ook alweer? Oh ja, op 17 maart. Misschien wordt er alleen tijdens het zoeken van de stembiljetten nog even nagedacht: stemmen, ja op wie eigenlijk? Ik kan me dat goed voorstellen. Ik kan me zƩlfs voorstellen dat de drukte er uiteindelijk toe leidt dat op de dag zelf alles anders loopt en de stembus niet gehaald wordt.

Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest dat ik mijn stem gebruik. Ik ben, denk ik, bovengemiddeld politiek bewust en heb zelfs ooit serieus overwogen een politieke partij (De Partij van het Kind) te starten. Maar toch. Ook ik heb nu moeite mijn koppie erbij te houden. Tussen de bedrijven door probeer ik wat tv-debatten te kijken of een interview met een lijsstrekker te lezen. Het gevolg: ik ben duizelig van het zweven. Ik weet het gewoon echt nog niet. Terwijl ik notabene lid ben van een politieke partij.

Gratis kinderopvang of verruiming van verlofregelingen?

Toch valt er meer dan ooit iets te kiezen deze keer. Gratis kinderopvang staat bij een aantal partijen hoog op de agenda, net zoals verruiming en versimpeling van verlofregelingen. Meer geld en meer tijd voor ouders liggen dus in het verschiet. Daarnaast zijn steeds meer partijen zich bewust van de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs, mede door het lerarentekort, en de noodzaak daar fors in te investeren. Maar wat vind ik nou eigenlijk het allerbelangrijkst?

Ik kan verklappen: ik stem in ieder geval op een vrouw

Godzijdank zijn er stemwijzers. Deze verkiezingen zijn er zelfs meer dan ooit. De media verslaan er uitgebreid over: elke doelgroep heeft zijn eigen stemwijzer. Nou, ik ben blij toe. Juist door vanuit verschillende invalshoeken enkele stemwijzers in te vullen, ben ik in ieder geval tot een shortlist gekomen van drie partijen. En eerlijk is eerlijk, wat het uiteindelijk in dat houten hokje gaat worden, zal ook met persoonlijke smaak te maken hebben. EĆ©n ding kan ik vast verklappen: ik stem deze keer in ieder geval op een vrouw.

Wil jij hulp bij je keuze? Ga dan naar stemwijzer.nl of kieswijsouders.nl.

Renate is werkzaam voor Stichting Voor Werkende Ouders.

Beeld: iStock.com