Waarom het wel eens handig is als je kind nog geen klok kan kijken

Waarom het wel eens handig is als je kind nog geen klok kan kijken

Misschien klink ik nu heel slecht, maar ik vind het wel makkelijk dat mijn kinderen nog geen klok kunnen kijken. Natuurlijk probeer ik ze wel eens uit te leggen dat we iets gaan doen als de klok zo en zo staat, maar echt klokkijken doen mijn kleuters nog niet. En soms maak ik daar heerlijk gebruik van!

Geschreven door Nadia

Vroeg wakker in het weekend

Toen mijn kinderen nog een baby waren begon de dag nog wel eens om half 5 (of eerder, maar dat heb ik uit mijn herinneringen gewist). Klaarwakker en niet van plan om verder te slapen, ging ik dan maar met hen naar beneden. Dat ging natuurlijk tegen mijn eigen gevoel in, want alles in mijn systeem riep nog “SLAAAAP”, maar als een baby besluit dat de dag is begonnen, dan is de dag begonnen …

Inmiddels hebben ze de leeftijd dat ik gewoon met ze kan praten, dus als ze vroeg wakker worden kan ik dat aan ze vertellen. “Lieverd, het is nog midden in de nacht, ga nog maar verder slapen. Tot morgen.” Kusje, en ik vertrek weer naar mijn eigen bed. Dit zeg ik als ze ‘s nachts rond een uur of 1 wakker worden, maar die momenten dat ze om 6 uur wakker worden, pak ik vaak hetzelfde aan. Ik loop naar ze toe en zeg gewoon dat het “echt nog heeeel vroeg is” en ze maar lekker verder moeten slapen. Zeker in het weekend hoop ik dan dat ze nog een uur of twee doorslapen, dan kan ik mij ook nog even omdraaien. Vaak genoeg werkt het alleen voor een half uurtje en moet ik er toch echt aan geloven. Gelukkig hebben ze nog geen wekker op hun kamer, waarop ze kunnen zien dat ze maar een uurtje vroeger wakker zijn dan normaal en het dus niet zo ‘heeeel vroeg’ is.

Is het al bedtijd?

Ik denk dat iedere ouder wel van die dagen heeft dat je de klok vooruit kijkt, dat je echt aan het aftellen bent tot het bedtijd is. Dagen dat je kinderen veel ruzie maken, zeurderig zijn of als je zelf gewoon niet helemaal fit bent. Hier hebben we geen hele strikte bedtijd, maar we gaan tussen 19:00 en 19:30 uur naar boven, doen dan ons bedritueel en dan gaan ze lekker slapen. Alleen op sommige dagen zeg ik om 18:30 uur al dat het bedtijd is. Dat doe ik niet vaak, maar op die bepaalde dagen wel, en ik vind dat je dat als ouder best kan doen.

Eerder naar bed

Dat half uurtje of uurtje eerder naar bed is geen drama voor je kind en je krijgt er zelf meer rust voor terug. Rust die je soms echt nodig hebt. Steeds als ik dit doe, denk ik bij mezelf: wat een geluk dat mijn kinderen nog geen klok kunnen kijken! Ze zullen dus niet opeens tegen mij zeggen “Echt niet, ik mag nog een uur beneden blijven hoor.” Ik weet dat de oudste dit waarschijnlijk komend jaar wel gaat leren, dus ik geniet nu nog even van deze fase, want zodra ze eenmaal klokkijken komt dit voordeeltje niet meer terug.

Lees ook: 4 tips als je kind echt niet wil slapen (en jij dit dus ook niet kunt)

Beeld: iStock.com/Liderina