Waarom een testament opstellen een slimme keuze is als je kinderen hebt
Als je een kind krijgt, wil je samen alles goed geregeld hebben. Ook op zakelijk en financieel vlak. Je denkt er natuurlijk liever niet over na, maar wat als er wel iets misgaat? Mijn partner en ik kozen destijds voor geregistreerd partnerschap. Nu is alles geregeld, dachten we. Maar via een collega bij WIJ kwam ik er juist achter dat het laatste stukje nog miste. “Wat als met jullie allebei iets gebeurt? Waar gaat jullie kind en vermogen dan heen? Wil je dat niet vastleggen?”, vroeg ze mij. Oei, slik. Daar zeg je me wat!
En zo kwam ik in aanraking met de wondere wereld van het testament. Iets wat ik altijd toeschreef aan bejaarden. Want waarom zou ik al een testament opstellen? Ik ben nog jong! En daarbij: een testament is toch peperduur, tijdrovend en veel gedoe? Het bleken allemaal totaal verkeerde aannames. Een testament regel je tegenwoordig gewoon online. Dat scheelt tijd Ă©n geld. Met een kort bezoekje aan de notaris is alles geregeld. Daarbij kan een testament ervoor zorgen dat je later flink op kosten bespaart. Een groot voordeel dat vaak onderbelicht blijft.
En natuurlijk, niks moet. Je hoeft het niet te doen, maar weet dan wat je niet geregeld hebt en wat de consequenties daarvan kunnen zijn. Voor mij en mijn partner was dat genoeg om juist wél tot actie over te gaan.
Wat als jullie er niet meer zijn âŠ
Ik weet nog hoe ik trots aan een collega vertelde dat we geregistreerd partnerschap hadden geregeld. Zij was op dat moment bezig met een artikel in magazine WIJ over dit onderwerp en vroeg of ik ook een testament had. Waarop ik antwoordde: âNee, hoezo? Alles is nu toch geregeld?â Waarop zij de vraag stelde: âWat als er met jullie allebei iets gebeurt en je zoontje nog minderjarig is? Nu bepaalt de wet dat jouw familie en die van je partner alles erven en dat zij alles regelen als jullie er niet meer zijn. Maar zou je daar zelf niet de regie over willen hebben?â Ik werd stil. Oei, hier hadden we helemaal nog niet over nagedacht.
Nu hebben wij het geluk dat we met beide families een goed band hebben. Mocht er iets gebeuren dan zouden ze er onderling in goede vrede wel uitkomen. Toch voelden we allebei ook dat we dit niet aan het lot (bepaald door de wet) over wilden laten. Stel, mijn vriend en ik komen om het leven door een noodlottig ongeval en we laten ons minderjarige kind achter ⊠Die gedachte alleen al is hartverscheurend. Stel je dan eens voor dat beide families, die geheel in shock zijn door het plotselinge verlies, dan ook ineens allerlei zaken op zich moeten nemen zonder dat daarover is nagedacht. Van de volledige verantwoordelijk over de zorg van onze zoon tot alle zakelijke en financiĂ«le rompslomp die erbij komt kijken …
Dit regel je in een testament
Wij waren om. En dus verdiepten we ons verder in de inhoud. Want wat regel je dan precies in een testament? Oftewel, waarover neem je nu de regie als je er straks niet meer bent? Een overzicht!
- Je kunt vastleggen wie de voogdij over je kinderen krijgt als jullie beiden komen te overlijden. De voogd neemt de volledige verantwoordelijkheid over je kind tot hij 18 jaar oud is. Je kunt ook een extra voogd laten opnemen, mocht je eerste keuze niet meer in staat zijn om de verantwoordelijk op zich te nemen. Je kunt ook voogdij vastleggen via het gezagsregister. Dit is gratis, maar geldt maar voor Ă©Ă©n kind. Voor elk ander (toekomstig) kind leg je dit steeds opnieuw vast. Het voordeel van een testament is dat de voogdij in een klap geregeld is. Je hoeft dit niet per kind steeds aan te wijzen.
- Je kunt vastleggen wie je nalatenschap afhandelt (executeur) en wie je vermogen beheert (bewindvoerder) tot je kind zelf oud genoeg is. Je kunt aangeven vanaf welke leeftijd je kind het vermogen zelf mag beheren. Wij kozen dezelfde persoon als executeur en bewindvoerder.
- Je kunt laten opnemen wie van je erft en wie niet. Een gedachte om mee te nemen: stel je kind trouwt in de toekomst en gaat vervolgens scheiden. Wil je dan dat een deel van de erfenis mogelijk in handen komt van de ex of wil je dat alles altijd van je kind blijft? Ook hier kun je nu nog wat over zeggen.
- Ook kun je een opvullegaat opnemen, waarmee je later veel erfbelasting kunt besparen. En een AWBZ-clausule, waarmee je op toekomstige zorgkosten kunt besparen. Daarover hieronder meer.
Groot voordeel voor later: besparen op erfbelasting
Een groot bijkomend voordeel van een testament is dus dat je kunt besparen op erfbelasting. Als je niets regelt en je bent getrouwd of geregistreerd partners dan geldt automatisch bij wet de langstlevende regeling. Dat betekent dat het nalatenschap van de Ă©Ă©n automatisch naar de langstlevende partner gaat. Een negatieve consequentie van de langstlevenden regeling is dat de langstlevende ouder direct na overlijden van de eerst overleden ouder over de erfenis van de kinderen erfbelasting moet betalen. Dit geldt als de kinderen meer erven dan de vrijstelling van ⏠21.282. Weet dat als op dat moment je eigen huis overwaarde heeft of je hebt je woning al afgelost dat dit gerekend wordt tot het te vererven vermogen en dat je daarover erfbelasting moet betalen. Dat geld heb je dan vaak niet, want dat zit nog âvast in de stenenâ, oftewel in je huis. Ai, hoe ga je dat dan betalen?
Je kunt dit soort nare verrassingen voorkomen door een opvullegaat op te nemen in je testament. Een opvullegaat geeft je namelijk een aantal mogelijkheden die je anders niet hebt, waarmee je dus erfbelasting kunt besparen. Dat kan echt een hoop geld en zorgen schelen. Ook kun je in je testament een speciale clausule (AWBZ-clausule) opnemen, waardoor je bespaart op eventuele toekomstige zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor verzorging in een verpleeghuis. Ook een voordeel die je anders niet hebt.
Waar en hoe regel je een testament?
Een testament opstellen is tegenwoordig echt super simpel. Via WIJ kwam ik in aanraking met NuNotariaat. Bij deze partij kun je je testament gewoon online opstellen. Dat scheelt enorm veel tijd, gedoe én geld. Je hoeft nu niet meerdere keren naar de notaris toe, maar regelt het grotendeels via je laptop en bent met één bezoekje aan een notaris in de buurt klaar. Je bespaart daarmee gemiddeld ⏠300.
Online vragenlijst
Via een online vragenlijst stel je jullie testamenten geheel naar eigen wens op. Je sluit dus beiden een testament af. Via de online vragenlijst komen alle belangrijke onderdelen automatisch aan bod en voor de leek (zoals ik) is het heel fijn dat je bij alle onderdelen kunt doorklikken voor extra uitleg. Een groot voordeel vind ik ook dat je de vragenlijst tussentijds kunt opslaan. Wel zo prettig als je over bepaalde zaken nog wilt nadenken of als je kleintje plots begint te brullen en je moet stoppen om hem te troosten. Dat vond ik echt ideaal!
Naar de notaris
Nadat de vragenlijst was ingevuld, kregen we een conceptversie van onze testamenten in onze mailbox. Na die te hebben gecheckt, konden we online via de aaneengesloten notariskantoren bij ons in de buurt een afspraak plannen. Na een kort bezoekje was alles geregeld. En ja dat geeft toch echt een fijn gevoel.
Dus mocht je nog twijfelen, praat er eens met je partner over. Wat zouden jullie wensen zijn? Tip: vraag gratis informatie aan. Geloof me, het is echt een gesprekje aan de keukentafel waard!