Waarom buidelen met je baby zo belangrijk én fijn is
Huid-op-huid-contact met je baby heeft veel voordelen voor je kleine en voor jou. Al helemaal als je baby te vroeg geboren is en veel in de couveuse ligt. Presentatrice van het EO-programma Handen aan de couveuse, Anne-Mar Zwart, is hoogzwanger van haar tweede én ambassadeur van Strong Babies. Aan WIJ vertelt ze alles over het belang van ‘buidelen’.
Gefeliciteerd, je bent (weer) in verwachting! Hoe voel je je?
“Op dit moment ben ik inderdaad 31 weken zwanger. Ik voel me goed en ik heb het gevoel dat ik erdoorheen vlieg. Dat komt ook omdat de zwangerschap heel snel ‘gelukt’ is. Ik heb - net als bij ons inmiddels 3-jarige zoontje Fender - een ICSI-traject moeten doorlopen om zwanger te raken. Direct bij de eerste plaatsing was het raak. Puur geluk. Toch verliep m’n zwangerschap ook niet vlekkeloos.
In week 9 had ik een miskraam en ben ik een vruchtje kwijtgeraakt. Het was heel verdrietig. Ik heb het nog in m’n hand gehouden en er foto’s van gemaakt. Achteraf gezien was ik dus zwanger van een tweeling, maar dat wist ik toen niet. Ik dacht: het was ook too good to be true om zo snel in verwachting te raken. Vervolgens ging ik naar de verloskundige om te kijken of m’n baarmoeder helemaal schoon was, zodat we opnieuw een poging konden doen. Daar zag ze plots nog een hartje kloppen! Na de innesteling kan een embryo zich nog doordelen. Dat is blijkbaar gebeurd. Het was een rare twist in het verhaal en ik heb even moeten bijkomen en schakelen. Maar inmiddels ben ik harstikke blij en dankbaar dat ik een dochter krijg.”
Je bent ambassadeur van Strong Babies. Deze stichting zet zich in voor het terugdringen van vroeggeboorten en voor een betere kwaliteit van leven van te vroeg geboren kinderen. Jouw zoontje Fender kwam ook 5 weken te vroeg op de wereld. Is dat de reden dat je ambassadeur bent geworden?
“Het kwam eigenlijk meer door het tv-programma dat ik maak: Handen aan de couveuse. Daar volg ik ouders van wie hun baby veel te vroeg geboren of ernstig ziek is, en daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis liggen. Via één van de artsen leerde ik Strong Babies kennen. Dat Fender 5 weken te vroeg geboren is, speelt intrinsiek wel mee, maar deze verhalen zijn wel net even heftiger. Tegelijkertijd herken ik het gevoel dat de geboorte je overvalt en dat je je kind zo graag langer veilig binnen had willen houden. Net als de angsten en soms schuldgevoelens die daarmee gepaard gaan. Ik sta nu ook weer onder controle en probeer er alles aan te doen om gezond te blijven.”
Ik herken het gevoel dat de geboorte je overvalt en dat je je kind zo graag langer veilig binnen had willen houden.
Huid-op-huid-contact, oftewel buidelen, is enorm belangrijk voor te vroeg geboren baby’s, maar ook voor voldragen baby’s. Strong Babies wil het belang van buidelen onder de aandacht brengen. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
“Ik heb achteraf heel weinig bewust gebuideld met Fender. In het ziekenhuis waar hij is geboren, was hier niet zoveel aandacht voor. Ik wist daarom niet dat dit zo belangrijk was. Gelukkig ontwikkelde Fender zich van jongs af aan ontzettend goed. Maar er zijn genoeg baby’s die met 35 weken geboren worden met allerlei regulatieproblemen.“
“Als ik op de hoogte was geweest van alle voordelen, was ik veel vaker gaan buidelen. Daarnaast is het simpelweg een heerlijk moment tussen jou en je kind. Zeker voor prematuren is regelmatig buidelen heel belangrijk, want zij worden vaak gescheiden van hun moeder vanwege onderzoeken en omdat ze veel in de couveuse moeten liggen. Als je dit niet regelmatig doet, loopt jouw baby dat eerste intensieve contact mis. Daarom is het zo goed om dit te doen. Bij mijn dochter wil ik meer tijd gaan vrijmaken om met haar te buidelen. Het is zo waardevol én fijn!”
5x buidelvoordelen
Bij buidelen (of: kangoeroeën) leg je je baby met alleen een luier aan, op jouw huid met een omslagdoek over hem of haar heen. Het is de ideale manier om de grote verandering van warme baarmoeder naar de wereld erbuiten te verzachten. De positieve effecten?
- Wanneer je je baby de eerste vijf weken na de geboorte dagelijks een uur buidelt, heeft dit een positief effect op de hersenontwikkeling. Bovendien zal je baby minder huilen en langer slapen.
- De positieve effecten zijn voor zieke of te vroeg geboren baby’s van groot belang. Baby’s die veel worden gebuideld, ontwikkelen zich op alle vlakken beter. Het stabiliseert de ademhaling, hartslag en temperatuur. Het vermindert pijn en stress, het stimuleert de hersengroei, het verbetert de groei, verhoogt de weerstand en verkort de opnameduur.
- Buidelen geeft je baby het veilige, vertrouwde gevoel en de liefde die nodig zijn voor een goede hechting.
- Huid-op-huid-contact helpt om de borstvoeding op gang te krijgen, omdat jouw baby en jij dan oxytocine aanmaken. Dit ‘knuffelhormoon’ stimuleert de borstvoeding en zorgt ervoor dat je je rustiger en sterker voelt.
- Behalve dat het heel erg genieten is om met je kleine te knuffelen, draag je zo heel eenvoudig bij aan het welzijn van jouw kind en jezelf!
Geef een warme omhelzing
De beste plek voor elke baby is in de armen van zijn ouder of verzorger. Maar te vroeg geboren baby’s liggen soms maanden in het ziekenhuis. Door huid-op-huid te buidelen kunnen baby’s en ouders toch zo lang mogelijk samen zijn. Zo helpen ouders hun kleine strijder om deze moeilijke periode te doorstaan. Geef een warme omhelzing. Doneer voor een buideltop en houd de allerkleinsten warm.
Dit artikel is eerder verschenen in magazine WIJ.