Vergeetachtig en warrig? Zo deal je met je mamabrein

Vergeetachtig en warrig? Zo deal je met je mamabrein

Sinds ik moeder ben, heb ik een hoofd als een vergiet. Heb jij dat ook? En dat terwijl er juist nu zoveel in je leven gebeurt. Op mysterieuze wijze verdwijnen er regelmatig gedachten en herinneringen uit mijn hoofd. Om nog maar te zwijgen over mijn verstrooide moves. Je vraagt je soms af: hoe dan?! Het antwoord: je door hormonen verstoorde mamabrein. Er gebeurt namelijk nogal wat in de hersenpan van een moeder. Laten we het daar eens over hebben.

Je hersenen veranderen als je moeder wordt. Ik dacht altijd dat het na de bevalling wel mee zou vallen. Het heet tenslotte zwangerschapsdementie en geen mamadementie. Maar nee. De soms ietwat verstrooide versie van mezelf die ik tijdens mijn zwangerschap ervaarde, is niets vergeleken met nu. Denk aan dingen als: je boodschappentas in de supermarkt kwijtraken. Zuchtend begin je dan te zoeken. Na een poos schiet je een kassameisje aan die je er vervolgens op wijst dat die tas gewoon al de hele tijd om je arm bungelt. Ja, hoe dan?! Of die keer dat je enthousiast een verhaal begint te vertellen en dan al na drie zinnen compleet de kluts kwijt bent. Of plots “Welterusten” roept tegen je collega’s, terwijl dat nogal een gekke afsluiter is voor een meeting op maandagochtend. “Ja die gekke hormonen hè”, licht je je warrige gedrag blozend toe.

Het mamabrein

Hoe komt dit? Volgens onderzoekers verandert je brein aanzienlijk als je moeder wordt. Je eigen lijf zet jou letterlijk op scherp om beter voor je baby te kunnen zorgen. Je wordt gevoeliger, waardoor je het huiltje van jouw baby van mijlenver er tussenuit kan pikken. Ook word je emotioneler, dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je ‘love stoned’ voelt als jij je baby knuffelt. In je brein nemen deze factoren na je bevalling meer ruimte in, waardoor je letterlijker wat minder scherp wordt op andere vlakken. Daarom ben je dus vergeetachtiger en warriger na je zwangerschap en bevalling. Het ligt niet aan jou. Je wordt niet langzaam gek. De natuur doet gewoon zijn werk. Geef toe, best een opluchting, toch?!

De rollercoaster van het moederschap

Terug naar het leven met je mini-me. Je hoopt dat je alle bijzondere momenten allemaal gaat onthouden, maar valt dat even vies tegen. Ga zelf maar na. Of je nu een baby, dreumes of peuter hebt. Kinderen maken enorme ontwikkelingen door. De hele tijd. Groot én klein. Je lacht je soms rot, dan breekt het zweet je uit. Een andere keer klap je van trots en niet veel later zucht je van onzekerheid. Het is een ingewikkeld spel van gebeurtenissen en emoties. En natuurlijk kunnen wij moeders de rit in de rollercoaster van het moederschap aan. Daar zorgt ons mamabrein ten slotte wel voor. Maar je kunt onmogelijk elke bocht van die achtbaan onthouden. En hey, dat is helemaal oké. Het gaat erom dat je het niet verwacht van jezelf. Omarm dit lesje accepteren, sta die bewustwording toe. Het kan heel bevrijdend werken als je je hieraan toegeeft. Oftewel: don’t blame yourself.

Inspelen op je vergeetachtigheid

En nu je dit weet: speel in op die vergeetachtigheid. Gebruik tools als verlengstuk van je mamabrein. Maak vaker notities. Een familieplanner is bijvoorbeeld een dikke aanrader. Die is er speciaal voor gemaakt om al jullie afspraken en uitjes in te noteren, zodat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Het geeft echt meer rust als je weet dat alles op een centrale plek genoteerd staat. En dat zorgt weer voor minder stress. Oh yesss!

Leg bijzondere momenten van je kind(eren) vast in een tof invulboek en werk ‘m regelmatig bij. Het is absoluut de moeite waard. Je maakt op deze manier tastbare herinneringen voor later. Je kunt op Invulboekjes.nl voor iedere fase een geschikt boek vinden. Van zwangerschap tot geboorte, van baby tot kleuter. Of als je kind iets ouder is, is een vriendenboekje erg leuk. Het voordeel van een invulboek is dat het je vragen stelt waar jezelf niet zo snel aan denkt. Je haalt er letterlijk herinneringen mee op. En juist die korte anekdotes maken, naast alle foto’s, het geheel nog unieker en krachtiger. Je kleine zal je later erg dankbaar zijn. En jij jezelf ook.

Geschreven door Dionne

Beeld: iStock.com