7x knutselen voor Vaderdag

7x knutselen voor Vaderdag

Vaderdag komt eraan! Tijd om die lieve papa in het zonnetje te zetten. Geen idee waar te beginnen? Geen zorgen. Wij hebben de leukste en meest eenvoudige knutselideeën voor je op een rijtje gezet. Perfect voor kleine handjes en een grote glimlach. Laat je inspireren en maak er samen een onvergetelijke Vaderdag van!

Geschreven door Nadia

1. Best dad award

Jouw vader is de beste, en de beste verdient een prijs. Super makkelijk om te maken.

vaderdag-award

Wat heb je nodig?

 • 2 papieren bekertjes
 • Goud of geel papier
 • Stiften en stickers
 • Lijm

Hoe maak je het?

Lijm de twee papieren bekertjes op elkaar, zodat de onderkanten aan elkaar zitten. Knip uit het gele of gouden papier twee oortjes voor deze trofee. Vouw die een stukje om, zodat je ze kunt vastlijmen aan het bovenste bekertje. Laat je kind de bekertjes mooi versieren met stiften en stickertjes. Schrijf daarna #1 Vader op het bovenste bekertje en klaar!

2. Klei hartje

vaderdag-klei-hart

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Kneed eerst de klei door zodat het een beetje warm is en daardoor beter te vormen. Maak samen met je kleine een hartjesvorm. Je kunt het ook doen met een uitsteker in de vorm van een hart. Maak dan met een andere kleur twee bolletjes voor de ogen en maak van de derde kleur een reepje voor de mond. Vervolgens kun je het hart afbakken of aan de lucht laten drogen, net wat bij de klei die je gebruikt van toepassing is.

3. Love you knijpertje

loveyou-knijper

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Verf de knijper met rode verf en laat goed drogen. Knip ondertussen een groot hart uit het rode papier en knip ergens in het midden het hart in tweeën. Doe dit met een golvend of hoekige lijn voor een extra leuk effect. Knip een rechthoek uit het roze papier en schrijf hier een tekst op, of laat je kind dit doen. Plak deze aan het onderste deel van het hart. Teken op het witte papier twee oogjes en plak die op. Het is helemaal leuk om wiebeloogjes te gebruiken.

Als de knijper goed droog is, plak je de delen van het hart erop. Als je dan de knijper open knijpt gaat het hart uit elkaar en wordt de boodschap zichtbaar.

4. Happy stone press-papier

vaderdag-steen

Wat heb je nodig?

 • Een steen met een vlakke kant, zoek er samen eentje tijdens een wandeling
 • Verf in verschillende kleuren
 • Blanke lak
 • Optioneel: Zwarte permanent marker

Hoe maak je het?

Als jullie een mooie steen hebben gevonden, maak hem dan even schoon onder de kraan. Dan weet je zeker dat al het zand en eventueel mos eraf is. Dat verft een stuk fijner! Vervolgens laat je je kind de steen mooi beschilderen. Dit laat je goed drogen. Je kan er eventueel daarna nog iets opschrijven met een permanent marker. Dit is bijvoorbeeld leuk als je kind nog zo klein is dat er niet echt een vormpje geschilderd is. Laat de verf goed drogen en lak hem dan zelf even af met blanke lak. Deze steen is dan leuk om neer te leggen of om een stapel papieren op zijn plek te houden!

5. Hartjes uitknippen

vaderdag-hartjes

Wat heb je nodig?

Is jouw kind al oud genoeg om zelf met een schaartje aan de slag te gaan? Dan kun je uit verschillende kleuren papier hartjes knippen. Begin met het kleinste hartje en knip een steeds groter hartje uit. Plak daarna alle hartjes op elkaar. Extra leuk: Plak in het midden een foto!

6. Zelfgemaakte koekjes

vaderdagkoekjes

Is jouw vader ook gek op zoetigheid? Bak dan zelf koekjes en maak er een mooi doosje voor om ze te geven.

Wat heb je nodig?

 • Koekvormpjes
 • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • 300 gram bloem
 • Een snufje zout
 • Optioneel: Papier om een doosje te vouwen of een wekpot waar je een mooi label aan hangt

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C (160°C als je een heteluchtoven gebruikt). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Beslag maken

Mix de boter, suiker en vanillesuiker in een grote kom tot een romige massa. Voeg de bloem en het snufje zout toe. Mix alles goed door elkaar tot je een egaal deeg krijgt. Maak een bal van het deeg, wikkel in keukenfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Bestuif een werkvlak licht met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Steek met koekjesvormpjes figuren uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Je kunt ook gewoon balletjes maken en die platdrukken als je geen vormpjes hebt.

Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot de randen licht goudbruin zijn. Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.

7. BBQ schort

vaderdag-bbq

Staat jouw vader zodra het maar even kan achter de barbecue om de lekkerste maaltjes te maken? Dan is dit Vaderdagcadeau voor jou!

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het

Leg het keukenschort recht neer en laat je kind zijn creativiteit de vrije loop tot het schort mooi vol getekend is. Je kunt er nog iets als ‘Super papa’ of ‘BBQ Master’ op schrijven. Extra leuk om dit schort samen met een pakketje kruiden of een lekker stuk vlees te geven.

Veel plezier met knutselen én geven!

Beeld: iStock.com/ouddy_sura, Elena Kurkutova, lisegagne, romrodinka, Olga Ryazantseva, Alena Paulus, Ivanko_Brnjakovic