Tweede Kamerverkiezing: Jouw stem als ouder telt!

Tweede Kamerverkiezing: Jouw stem als ouder telt!

Het is aftellen geblazen ā€¦ Nee niet voor de komst van een baby. Het is de komst van een nieuwe Tweede Kamer waar we voor aftellen. Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen en jouw stem als ouder telt. Let op, we zijn met 2,6 miljoen huishoudens met kinderen onder de 18 jaar, dus we tellen echt mee.

Geschreven door Marjet

Welke partijen denken aan onze gezinnen?

Aan die 2,6 miljoen keukentafels speelt veel. Kan ik financieel rondkomen deze maand? Kan ik wel verlof opnemen of kan ik het niet betalen? Hoe betaal ik de rekening van de kinderopvang? Loont het om meer te gaan werken? Hoe zorg ik voor mijn werk, mijn eigen ouders en kinderen tegelijk? Leert mijn kind nog wel goed rekenen of lezen? Het zijn geen onderwerpen die nu langs komen in de debatten en de politieke campagnes.

Bestaanszekerheid komt misschien nog het dichtst in de buurt van wat er allemaal aan de keukentafel speelt. Je moet zoeken of goed luisteren naar wat welke politieke partij voor gezinnen in petto heeft. Over onderwijs bestaan slechts vage plannen. Sommige partijen maken de kinderopvang gratis toegankelijk, anderen niet. Sommige plannen zijn zelfs echt ten nadele van ouders en kinderen.

Kieswijzer speciaal voor ouders

Ik maak me hier best zorgen over, als ik eerlijk ben. De druk op gezinnen is al hoog. Ouders hebben, zoals we weten uit de Staat van het Gezin 2023 al het gevoel er alleen voor te staan. Maar liefst 82% zegt zich niet gehoord of gezien te voelen door de politiek. Als ik de plannen lees dan zie ik dat sommige partijen echt wat willen betekenen voor het gezin en van anderen schrik ik oprecht.

Het maakt dus uit wat je stemt als ouder. Daarom hebben wij van Stichting Voor Werkende Ouders samen met Ouders & Onderwijs een kieswijzer gemaakt over onderwerpen als onderwijs, werk en zorg, verlof en kinderopvang. Ook hebben we alle partijprogrammaā€™s doorgespit op alle plannen voor gezinnen. Zo heb je hopelijk iets meer zicht op wat welke partij voor jouw gezin in petto heeft.

Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com/pekic