Twee weken na de geboorte van mijn dochter, overleed mijn moeder

Twee weken na de geboorte van mijn dochter, overleed mijn moeder

In 2019 besloten mijn man en ik dat we er klaar voor waren om ons gezin uit te breiden. Een moeilijke stap, want het was al bekend dat dit niet via de natuurlijk weg zou gaan. In datzelfde jaar startten we met een ICSI-traject. Twee weken na de geboorte overleed ook nog eens mijn moeder.

Geschreven door Kirani

Toen we het traject startten, zeiden de artsen dat wij er ernstig rekening mee moesten houden dat de kans van slagen erg klein zou zijn. Na overleg of het überhaupt wel zou kunnen, mochten we toch starten.

Terugplaatsing bij ICSI-traject

In februari 2021 is de terugplaatsing geweest. Spannend! Intussen had mijn moeder allerlei onderzoeken lopen in het ziekenhuis. Op de dag van mijn eerste echo had mijn moeder de eerste uitslagen: foute boel. De longkanker was uitgezaaid en ze had ook botkanker. Het was direct duidelijk dat het ongeneeslijk was, maar met chemotherapieën en bestralingen kon er nog leven gerekt worden. Op dat moment bepaalde mijn moeder haar doel: haar kleindochter nog kunnen zien en oma worden.

Lees ook: Zwanger worden door ICSI

Moeder zag kleindochter via telefoon

Na maanden van ellende en mantelzorger zijn, werd ons dochtertje op 19 november geboren. Ava Felicia Willemina, naar mijn moeder. Mijn moeder heeft haar de eerste week via de telefoon gezien. Tenminste, als dat ging, want door de medicatie was ze vaak niet zichzelf en te moe. Mijn hormonen zorgden ervoor dat ik bang werd voor de vrouw die daar lag.

Moeder is overleden terwijl ik net een baby heb

Op 30 november is mijn moeder overgeplaatst naar een hospice. Toen ze daar aankwam, had ze gelijk gevraagd of wij met Ava wilden komen. Met mijn hulp heeft ze haar kleindochter kunnen vasthouden. De dag daarna was mijn moeder flink verwarmd en de woensdag was ze al naar boven aan het grijpen en kijken. Ze zei dat haar ouders en Frieda, mijn tante, haar riepen. Op donderdag was ze niet meer aanspreekbaar en in de nacht die volgde, is mijn moeder in slaap gevallen. De vrijdag die volgde was de laatste, de familie werd bij elkaar geroepen en haar zussen hebben bij haar gewaakt. In de nacht van vrijdag op zaterdag is mijn moeder, eindelijk oma, overleden.

Rollercoaster

Het was een heftige zwangerschap qua emoties. Gelukkig is ons dochtertje onze grootste steun. Zonder Ava en mijn (stief)vader, hadden wij het niet gered. Ik ben dan ook in therapie nu, daar schaam ik me niet voor. Het helpt mij relativeren. Tijdens de uitvaart werd het nummer Rollercoaster van Danny Vera gedraaid en zo voelde 2021 ook voor ons. Het was een ware rollercoaster.

Beeld: iStock.com