Mama's opgelet: dit zijn de trends voor 2022

Mama's opgelet: dit zijn de trends voor 2022

Kun je het geloven? We zitten alweer in de laatste weken van 2021. En naast terugkijken op afgelopen jaar, blikken we dan natuurlijk ook graag vooruit op het volgende jaar: 2022! En dit lijstje is speciaal voor jou mama. Want wat kunnen we o.a. verwachten op het gebied van babykamers, bevallingen en fashion? Hieronder alle trends op een rij. Graag gedaan!

Babykamer: rotan, dieren en goud

Vrolijke dieren zijn een trend voor de baby- en kinderkamers van 2022. Denk aan een dierenbehang op een van de muren, posters of muurstickers met verschillende beesten erop. Combineer dit met gouden accessoires: helemaal van volgend jaar. En ook de rotantrend zet nog even door. Wiegjes of bedjes, lampen en nachtkastjes: rotan is hot. Ben je niet zo’n dierenliefhebber, maar wil je toch een behangetje? Ga dan voor iets anders opvallends. Planten, bloemen of figuren: het behang mag zéker de eyecatcher van de kamer zijn.

Babynamen: kort maar krachtig

In 2022 ga je opvallende, stoere babynamen tegenkomen. Het zij korte namen: Noah, Daan en Sem voor de jongens en Sophie, Mila en Julia voor de meisjes. Maar ook buitenlandse namen, waaronder Arabische, en unisex namen zijn bezig met een opmars. Lees alles over de babynamen trends voor 2022.

Thuisbevallingen

Ook voor de bevalling in 2022 zijn er trends. Zo is de verwachting dat er meer thuisbevallingen zullen zijn. Jarenlang waren er steeds minder thuisbevallingen, maar vanwege covid is deze weer in opmars en dat zal doorzetten. Thuis ben je in je eigen veilige omgeving, zijn er geen ziekenhuisregels en hebben veel vrouwen het idee dat het besmettingsgevaar kleiner is.

Hechtingsplan

Een andere trend op het gebied van bevallen: het hechtingsplan. Een soort geboorteplan 2.0. In het geboorteplan leg je vast hoe je wilt (en hoopt) dat de bevalling verloopt, in het hechtingsplan schrijf je op hoe je wilt dat jij, je partner en baby vanaf de eerste uren hechten. Die hechting is ontzettend belangrijk, volgens verschillende wetenschappers: de band die je met je ouders opbouwt, bepaalt uiteindelijk hoe makkelijk je relaties kan omgaan met anderen en hoe je met de wereld om gaat. Door het hechtingsplan te schrijven voordat de baby geboren is, denk je dus van te voren al na over wat je zelf kunt doen en regelen om een veilige start voor je kind te verzorgen.

Maaltijdboxen

De maaltijdboxen zijn niet meer weg te denken uit het boodschappenlandschap. En zéker niet als je moeder bent. De verwachting is dat in 2022 nog meer ouders gebruik zullen maken van de maaltijdboxen. Ze zijn namelijk de shit. Het scheelt je boodschappen doen (dus tijd), je eet gevarieerd en gezond én je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten. Want iedere ouder weet: je bent soms gewoon te moe om inspiratie op te doen voor het avondeten.

Duurzaamheid

Al jarenlang leven we steeds iets duurzamer en dat stopt niet in 2022. Een van de trends op het gebied van duurzaamheid die we in 2022 gaan zien: houten speelgoed. Dit gaat vaak generaties langer mee dan plastic speelgoed én de productie ervan is natuurlijk veel beter voor het milieu. Ook is de voorspelling dat we nog meer gaan recyclen. Van kleding hergebruiken en tweedehands kopen of krijgen, bijvoorbeeld met kinderkettingkledingruil tassen, tot het daadwerkelijke recyclen van ons afval.

Fashion - twinning is winning

Grappige patronen, vintage modellen, hoogwaardige materialen en vrolijke kleuren: dat zijn de outfits die we in 2022 gaan zien. Zowel voor mama’s als voor kinderen is ‘vrolijk’ het woord dat het beste gebruikt kan worden om de modetrends voor 2022 te omschrijven. Na alle tijd die we thuis hebben doorgebracht, krijgen we de behoefte om naar buiten te gaan en onszelf te laten zien - en daar horen lekkere, opvallende kleurtjes bij.

Ook je verhaal delen?

Heb jij een bijzonder, mooi, ontroerend of grappig verhaal en wil je die graag met andere mama’s (to be) delen? Deel je verhaal (500-800 woorden) via redactie@wij.nl. Anoniem blijven? Dat kan. Vermeld dit er dan bij. Let op: verhalen die elders al online verschenen zijn, worden niet gepubliceerd.

Beeld: iStock.com/IRA_EVVA