Thuisblijfmoeder is zwaarste baan die er is

Thuisblijfmoeder is zwaarste baan die er is

Grappig, blijkbaar gaat Linked-In de optie introduceren om een baan aan je zorgvuldig samengestelde curriculum toe te voegen: de functie van thuisblijfmoeder- of vader. En dat zou tijd worden ook, want er is niks makkelijks aan de hele dag thuis alle ballen voor iedereen in de lucht te houden. Nu nog een salaris voor al die hardwerkende thuisblijfouders!

Geschreven door Annette van den Berg

‘Heerlijk, thuisblijfmoeder worden!’, dacht ik toen ik zwanger was van mijn eerste. Lekker vanuit huis als freelancer werken, knuffelen met de kleine en tussendoor heerlijke wandelingen naar het park maken met de kinderwagen. Helemaal kleine-huis-op-de-prairie, vooral omdat we toen nog op een boerderij woonden met fruitboomgaarden, schapen en paarden. Kan het leven nog idyllischer! Ik had duidelijk geen flauw benul van wat me te wachten stond.

Met een kleine baby thuis is loodzwaar

Na drie maanden thuiszitten met een pasgeboren baby’tje en mijn laptop als enige venster naar de buitenwereld verveelde ik me, tot mijn grote schaamte, kapot. Ik heb altijd fulltime gewerkt en was voortdurend omringd door mensen en nu zat ik, dag in dag uit, alleen thuis. Wel met een superschattige, maar superstille, baby. Elke paar uur voeden, luiers verschonen, even spelen en dan weer slapen. De muren kwamen op me af. Wat miste ik een goed gesprek met iemand van mijn eigen lengte! Of sowieso een gesprek dat niet over reflux, tepelkloven of gebroken nachten ging. Ook al brak het mijn hart om ze twee dagen in de week achter te laten, zodra het kon, rende ik terug naar kantoor.

Thuisblijfmoeder staat gelijk aan twee fulltimebanen

Nu er inmiddels drie koters rondlopen is de baan van thuisblijfmoeder alleen nog maar pittiger geworden. Het zou gelijk staan aan twee fulltimebanen, las ik eens in een tijdschrift en dat geloof ik meteen. Naast continu bezig zijn met aankleden, wassen, voeden, ruzies bemiddelen, pleisters plakken, huiswerk begeleiden en slaapkriebels geven, werk ik parttime buitenshuis. Er is tijdelijk geen ruimte op kantoor voor mij, dus ik ben weer aangewezen op mijn laptop en bureautje thuis. Daardoor besef ik des te meer hoe bijzonder de rol van een thuisblijfouder is en hoe erg die taak onderschat wordt.

Linked-In komt met thuisblijfouder functie

Als thuisblijfouder heb je geen stille lunchpauze van een uur, kun je niet naar de wc gaan zonder eerst van alles te moeten organiseren zodat je even veilig de kamer uit kunt glippen. Geen luchtige gesprekken bij de koffieautomaat met collega’s, maar vredesonderhandelingen voeren tussen twee ruziënde broers boven een koud geworden bakkie pleur. Huiswerk begeleiden terwijl je je eigen deadlines voorbij ziet tikken en een werkdag die pas ophoudt wanneer iedereen slaapt. De enge dromen, nachtelijke braakpartijtjes of bedplas-ongelukjes niet meegerekend. Zodra je een telefoongesprek probeert te voeren, breekt de pleuris uit en het huis schoonmaken is letterlijk dweilen met de kraan open. Je kan die zwabber net zo goed in de kast laten staan.

Linked-In heeft dit begrepen. Voor kinderen zorgen is gewoon keihard werken en gaat 24/7 door, en vakantiedagen opnemen is er niet bij. Hulde dus aan al die hardwerkende thuisblijfouders die hun eigen carrière bewust vertragen of stil hebben gezet, om dag en nacht voor hun kinderen klaar te kunnen staan. Net als die hardwerkende ouders die naast hun baan buitenshuis meteen doorgaan met hun taak als ouder zodra ze thuiskomen. Nu kun je het vol trots op je CV zetten: zorgen voor kinderen is gewoon een dubbele complete baan. De belangrijkste carrière die je maar kunt hebben.

Beeld: iStock.com