Stappen tegen besmetting met coronavirus: Probeer die maar eens na te leven met peuters!

Stappen tegen besmetting met coronavirus: Probeer die maar eens na te leven met peuters!

“Vanaf morgen is de voorjaarsvakantie voorbij en we verwachten uw kind(eren) gewoon weer op school. In verband met het coronavirus vragen we u om thuis en op school de belangrijkste hygiene maatregelen te hanteren, namelijk …” Corona in Nederland. Het zat er natuurlijk aan te komen, want zo’n virus houd je bijna niet tegen. Scholen zijn alert en komen met een lijstje richtlijnen en instructies. Goedbedoeld maar ja … probeer die maar eens na te leven met drie jongens tussen één en zeven jaar oud!

Geschreven door Annette van den Berg

Regelmatig handen wassen

We zeggen altijd al dat ze hun handen moeten wassen na een wc-bezoek of voor het eten, maar nu proberen we er iets strenger in te wezen. Als zoiets simpels kan helpen, waarom niet. Al vraag ik me af hoe effectief het wassen van kleuterhandjes is. We hebben net lekker staan zepen en spoelen, wanneer Finn zijn handen afdroogt en vervolgens meteen in zijn neus graait. Een dikke groene slijmerige rups plakt aan het topje van zijn vinger en ik zie hem al naar zijn mond bewegen. Ho, ja stop maar weer. Die mag aan een papiertje geveegd worden. Betekent dat nou dat je weer opnieuw je handen moet wassen? Dan kan ik je beter handschoenen aantrekken!

Hoesten en niezen aan de binnenkant van de elleboog

De oudste van zeven jaar denkt er zowaar soms aan om zijn hand voor zijn mond te doen als hij hoest of niest. Verder gok ik dat driekwart van de hoest- en niesexplosies gewoon de open ruimte ingeslingerd worden, vooral door de jongste twee. Het is ook een hele opgave voor een kind om daar steeds aan te denken, vooral wanneer ze lekker hutje mutje aan het spelen zijn met andere kinderen uit de klas. Het gaat over en weer, net als een spannende tennisrally en ze lijken het zelf geeneens op te merken.

Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg

Kijk, eindelijk een instructie waar we wat mee kunnen! Deze opdracht vinden ze maar wat interessant en volgen ze te pas en te onpas op. Zelfs de jongste van een jaar loopt voortdurend aan de zakdoekjes te plukken, brengt ze naar zijn neus, wrijft wat heen en weer en frommelt ze vervolgens tevreden op. Alleen dat ‘direct weggooien’ lukt nog niet helemaal.

Vermijd veelvuldig handcontact

Ja, sorry. Die kunnen we meteen al vergeten. Probeer dreumesjes en kleuters maar eens uit elkaar te houden. Die handen en vingers vliegen alle kanten op, verdwijnen in elkaars ogen, oren, neusgaten en monden, grijpen in zand, modder of volle luiers en geven het ene ondergekwijlde bouwblokje schaamteloos door aan de tandenloze buurman. “Hier, jouw beurt om te sabbelen. Ik heb het hout alvast lekker zompig gemaakt.”

Ten slotte: Bij klachten van griep of verkoudheid adviseert het RIVM om thuis te blijven

Oke … Ze zijn allemaal verkouden en hoesten en niezen voor mijn gevoel al de hele, kwakkelige winter. Kortom, ik kan weinig met de richtlijnen, maar we gaan zeker ons best doen!

Beeld: iStock.com