3 grote speelgoedtrends voor 2023

3 grote speelgoedtrends voor 2023

Met het nieuwe jaar dat voor de deur staat, is het hoog tijd om de trends voor volgend jaar eens onder de loep te nemen. Wat zijn de speelgoedtrends voor 2023? WIJ zocht het voor je uit.

Geschreven door Redactie

Alles is onderhevig aan trends. Kinderkleding, babynamen, interieur en ook speelgoed. Vaak zijn die trends wel te herleiden naar wat er in de wereld gebeurt. Dit zien we vooral bij de speelgoedtrends voor 2023 terug. Jaarlijks wordt de verkiezing Speelgoed van het Jaar gehouden en vindt de Duitse speelgoedbeurs Spielwarenmesse plaats. Daar zijn de volgende drie trends uit naar voren gekomen voor komend jaar.

1. Virtueel spelen

In zo’n beetje alle speelgoedtrends voor 2023 zien we een linkje met het digitale. Denk aan spelletjes waar je een app voor nodig hebt of speelgoed dat gebruik maakt van virtural reality of artifical reality. Het is natuurlijk logisch dat de wereld zich steeds meer online gaat afspelen. Waar wij niet opgegroeid zijn met internet en nog moesten inbellen met een kabel, is dat voor onze kinderen nu anders. En er zijn ook veel leuke en leerzame spelletjes: het ontdekken van virtuele werelden, het heelal verkennen, het dierenrijk bestuderen en het leren van andere talen. Vind je het spannend als je kleintje op het online gaat? Met deze 6 tips houd je online spelen veilig.

Speelgoedtips

2. Meer focus op ontdekken

Natuurlijk is speelgoed er al jarenlang om kinderen nieuwe dingen te laten ontdekken. Van de mobiel boven het bedje als ze baby zijn tot de blokkentoren die ze omstoten en (als ze het eenmaal door hebben) weer omhoog bouwen: alles draait om ontdekken en leren. Toch wordt er nu, na twee jaar waarin onze vrijheid door corona beperkter was, iets anders bedoeld met dat ontdekken. Iedereen heeft iedereen zin in avontuur. Ook de kleintjes! Dat zien we terug in hun speelgoed. Er is voor 2023 veel speelgoed op de markt waar je kind andere culturen, vreemde landen of talen kan ontdekken. Maar ook de natuur en het sterrenstelsel zien we veel terug in het speelgoed voor volgend jaar.

Speelgoedtips

3. Speelfiguren uit onze jeugd vs nieuwe filmhelden

Alle eighties en nineties mama’s opgelet: de My Little Pony’s, Snoopys en Disneyfiguren zijn terug! Niet alleen zien we de figuren weer in films en op televisie, maar ook in speelgoed. We zien natuurlijk al langer dat er van films ook speelgoed wordt gemaakt. Wat dacht je van Paw Patrol? Of Frozen? De speelgoedwinkels én de supermarktketens liggen er vol mee.

Komt er volgend jaar dus een nieuwe film? Grote kans dat er dan ook een nieuwe speelgoedrage ontstaat. En nog een tipje van ons: mocht je nou je eigen speelgoed van jezelf als kind nog hebben, dan is dit een goed moment om het weer eens tevoorschijn te halen. Wel even zelf mee spelen voor je het aan je kind geeft, hè?

Speelgoedtips

Beeld: iStock.com