Prinses Laurentien: 'Praten met je baby, meer dan woorden alleen'

Prinses Laurentien: 'Praten met je baby, meer dan woorden alleen'

Ken je dat moment waarop je voor het eerst oogcontact maakt met je baby? Dat kleine koppie dat jouw stem herkent en misschien zelfs een eerste glimlach laat zien? Dat is taal. Want taal gaat niet alleen om de woorden die je uitspreekt. Taal is communicatie. Interactie. Verbinding.

Geschreven door prinses Laurentien

Praten met je baby, al in de buik, helpt bij de taalverwerving. En misschien nog belangrijker: het zorgt voor een diepe verbinding. Het mooie is, je kunt ieder moment benutten. Zing een liedje terwijl je een rompertje dichtknoopt. Vertel hoe het buiten ruikt als jullie samen naar de bakker wandelen. Beschrijf wat je aan het koken bent. En wijs aan wat je ziet en benoem het. Je baby luistert. Voelt. Kijkt.

Taalontwikkeling begint al in de buik

Wat veel ouders niet weten, is dat al in de buik en in de twee jaren daarna letterlijk de bedrading in het kinderbrein wordt aangelegd. Dat zijn net wegen. Elke keer dat jij iets tegen je baby zegt, stimuleer je die groei. Door interactie, praten, lachen en reageren, groeien die verbindingen razendsnel. Je kunt het zien als een wegennet: hoe vaker een weg wordt gebruikt, hoe steviger en sneller hij wordt. Als je iets aanwijst, maakt het brein als het ware een foto en slaat die op. Als het kind dan later het woord leest, haalt het brein weer die ‘foto’ terug en wordt lezen gemakkelijker.

Als jij dus enthousiast reageert als je kleintje “Ba!” roept en zegt: “Ja, een bal! Dat is een mooie, rode bal!”, dan verstevig je die ‘taalwegen’ in het brein. Jouw stem en reactie zorgen ervoor dat taal niet alleen iets is wat ze horen, maar ook iets dat ze voelen. Taal is dus niet alleen woorden leren. Het is ook troost vinden, je veilig voelen, de wereld ontdekken.

Je moedertaal is de taal van je hart, en die voelt voor je kleintje als een warme deken

Samen iets delen

Soms hoor ik ouders zeggen: “Maar hij zegt nog niets terug.” Klopt, dat hoeft ook niet! Zie het als een dans: jij doet een stapje, je kind volgt met grote ogen, een gekke snurk of een wild zwaaiend armpje. Dat is zijn manier van ‘terugpraten’. En als je daar weer op reageert “Ja! Zie je die vogel? Die fladdert vrolijk rond!” dan leert je kind dat taal niet alleen om woorden draait, maar om samen iets delen.

Praat in de taal van je hart

Nog een tip: praat tijdens de eerste 1.000 dagen in de taal van je hart. Of dat nu Nederlands, Turks, Papiaments of Fries is. Je moedertaal is de taal van je hart, en die voelt voor je kleintje als een warme deken. Het helpt hem niet alleen woorden te leren, maar ook wie ze zijn.

Lees ook: Prinses Laurentien over het grote vergeten taalverhaal ‘Ouders hebben het recht om dit te weten.’

En laten we eerlijk zijn, ouderschap is soms best een eenzame sport. Een dag vol poepluiers en onverklaarbaar huilen kan je het gevoel geven dat je geen idee hebt wat je aan het doen bent. Maar weet: door te praten met je baby, geef je ‘m niet alleen een houvast, maar ook jezelf. Dus klets. Vertel. Zing. Wijs aan. Jouw stem is de eerste die je kind leert kennen en voor hem of haar is dat de mooiste muziek die er bestaat.

prinses-laurentien-taal

Over prinses Laurentien

Prinses Laurentien van Oranje zet zich intensief in voor Taalschatten, dat als doel heeft alle kinderen in Nederland op het juiste taalniveau aan de basisschool te laten beginnen. Daarbij is taalverwerving in de eerste 1.000 dagen van een kind van cruciaal belang. Ze is getrouwd met prins Constantijn, de jongste broer van koning Willem-Alexander, en samen hebben ze drie kinderen: Eloise, Claus-Casimir en Leonore.

Lees ook: De eerste woordjes van je baby

Dit artikel is eerder verschenen in magazine WIJ.

Beeld: iStock.com/Prostock-Studio