Podcast tip van de redactie #7: Willen jullie geen kinderen?

Podcast tip van de redactie #7: Willen jullie geen kinderen?

Anne-Mar Zwart, o.a. bekend als presentatrice van tv-programma Handen aan de couveuse, doorbreekt het taboe rond het praten over een kinderwens in de podcast Willen jullie geen kinderen? WIJ sprak haar al eerder over haar zwangerschappen voor ons magazine, nu ze deelt haar eigen emotionele en intensieve reis nu ook in deze podcast. Ook praat ze met ervaringsdeskundigen en experts over omgaan met miskramen en de zwangerschapswens die soms niet in vervulling gaat. Absoluut een aanrader!

Geschreven door De Redactie

Over Willen jullie geen kinderen?

Anne-Mar, inmiddels zelf moeder van twee kinderen, gaat openhartige gesprekken aan en deelt haar persoonlijke verhaal over een onderwerp dat vaak onbesproken blijft: de moeilijkheden rondom zwanger worden.

Toen ik open was over mijn IVF traject op mijn Instagram merkte ik dat erover praten blijkbaar nog steeds moeilijk is.

Je wilt natuurlijk niet dat mensen je ‘zielig’ vinden … Maar Anne-Mar ziet dat steeds meer mensen een traject ingaan om zwanger te worden. Waarom praten we hier dan niet gewoon over? In de afleveringen praat ze met mensen die hetzelfde meemaken, maar met verschillende uitkomsten: een vader van twee geadopteerde kinderen, een vrouw die kinderloos is gebleven en een vrouw die naar het buitenland ging omdat ze in Nederland niet meer geholpen kon worden.

Ook spreekt ze met deskundigen zoals therapeut Jorien Ouweneel over hoe je omgaat met een miskraam of het uitblijven van een zwangerschap. En ze praat met gynaecoloog Arne van Heusden uit de vruchtbaarheidskliniek in Leiderdorp. Ze vraagt hem welke emoties hij tegenkomt in de spreekkamer en of haar gevoel klopt dat Nederlanders steeds onvruchtbaarder worden. In de podcast bespreekt ze ook de vraag: aan wie vertel je wel of niet dat je bezig bent met een traject? En hoe reageren mensen als je nog geen kinderen hebt? Van opmerkingen als ‘Wanneer maak je je schoonvader eindelijk blij?’ tot ‘Dan neem je toch een hond?’ … Wat kan je wel en juist niet zeggen tegen mensen in de traject?

Waar te beluisteren?

Deze serie bestaat uit 7 afleveringen van allemaal ongeveer 40 minuten. Je kunt de podcast beluisteren via alle kanalen en via de link in de button.

Beluister de podcast

Over de makers

Zwanger worden leek Anne-Mar altijd een mooi en magisch idee. Als ze stopt met haar anticonceptie en niet ongesteld wordt haalt ze dan ook direct een zwangerschapstest, ook al is ze in Parijs. De test is helaas negatief, maar daar zit ze op dat moment nog niet zo erg mee. Tenslotte raakt maar 30% van de vrouwen in de eerste drie maanden zwanger. Ze besluit geduld te hebben. Maar negen maanden later heeft ze nog steeds geen cyclus, haar huisarts verwijst haar door naar de gynaecoloog en op dat moment wordt ze voor het eerst geconfronteerd met een grote onzekerheid: zal ik ooit moeder worden? Het is een vraag waar niemand haar een antwoord op kan geven.

We wensen je veel luisterplezier!

Lees ook: Anne-Mar Zwart over PCOS: Jij ook al?

Beeld: iStock.com/dragana991