Podcast tip van de redactie #1: Ontroostbaar

Podcast tip van de redactie #1: Ontroostbaar

Podcasts! Wie luistert ze niet. Op de redactie zijn we fan en kunnen we onze lol op, want het wemelt inmiddels van de podcastseries. Maar welke zijn nu écht de moeite waard als je zwanger bent en/of kinderen hebt? We snappen dat je druk bent met het runnen van je gezin en dus hebben we besloten om onze podcast parels met je te delen. Sharing is caring! We trappen af met de gloednieuwe serie Ontroostbaar, over de impact van een huilbaby.

Geschreven door Redactie

Over Ontroostbaar

Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar van journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst biedt betrouwbare informatie aan ouders en geeft inzicht in de impact van een huilbaby. En die impact van huilbaby’s wordt niet altijd gezien, maar kan heel groot zijn, zo ontdekten de makers. Zo lopen ouders van een huilbaby (die met hun kind naar het ziekenhuis gaan) veel meer risico op een depressie dan ouders van een niet-huilbaby. Ook hebben zij vaker angstklachten en stress en ervaren ze minder binding met hun kind.

Podcast Ontroostbaar over impact huilbaby

Maker beeldmerk: Bridget Bensdorp

Ouders en artsen aan het woord

In de podcastserie Ontroostbaar horen we ouders Esther en Jesse en Rosalie en Marvin. Beide stellen kregen kortgeleden een baby die bovenmatig veel huilde. Ze vertellen over de intensiteit daarvan, onbegrepen worden en zoeken naar een oplossing. Ook artsen komen aan het woord, waaronder kinderarts Ineke de Kruijff (St. Antonius Ziekenhuis) die promoveerde op huilbaby’s en deelt dat artsen in slechts 5% van de gevallen een medische oorzaak vinden.

Het is Ineke die makers Denise en Maarten de opdracht gaf om over dit onderwerp een podcastserie te maken. Samen met jeugdarts Willemien Klazema (GGD regio Utrecht) vertelt Ineke in de serie welke zorg kan helpen. Ook belichten zij de laatste ontwikkelingen: jaarlijks worden naar schatting 700 baby’s vanwege huilen opgenomen in het ziekenhuis, maar door de impact van een opname kiezen artsen steeds vaker voor meer begeleiding thuis.

Waar en wanneer te beluisteren?

De eerste aflevering van Ontroostbaar verschijnt dinsdag 5 september, aflevering 2 en 3 volgen op 12 en 19 september. De trailer belooft veel goeds. De serie is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Beluister de podcast

Over de makers

De podcastserie is gemaakt door journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst. Eerder maakten ze samen de populaire podcastserie Zwarte Muisjes, over psychische problemen rond de zwangerschap. Maarten maakte meer dan 15 podcastseries, waarvan twee werden onderscheiden met de journalistieke prijs de Tegel.

Kinderarts en initiatiefnemer Ineke vertelt aan WIJ: “De aanleiding van de podcast is dat ik het taboe op het krijgen van een huilbaby wil doorbreken; het kan iedereen overkomen en het is loodzwaar. Ik wil iets terugdoen voor al die ouders en huilbaby’s die ik in mijn werk als kinderarts de afgelopen 20 jaar heb gezien en begeleid en hen hiermee erkenning geven. Wat ik hoop is dat:

  1. toekomstige ouders meer voorbereid zijn; het kan je overkomen en zorg al in de zwangerschap voor een backup plan (wie kan er koken/even met de baby wandelen zodat je overdag wat kan bijslapen etc)
  2. durf als ouder hulp te vragen, het is lang niet bij iedereen een roze wolk en je doet je best maar het hoeft niet perfect en je hoeft het niet alleen te doen en
  3. laten we als samenleving meer open staan om te helpen: opa’s oma’s familie vrienden die horen dat de baby veel huilt; bied hulp aan: it takes a village to raise a child."

Journalist en maker Denise reageert net zo bevlogen: “Na Zwarte Muisjes (over psychische problemen rond de zwangerschap) was dit weer een mooi en belangrijk podcastproject om samen met Maarten aan te werken. Ter voorbereiding op zijn interviews spitte ik informatie door, zocht ik naar ouders die we konden interviewen en sprak ik artsen en andere deskundigen. Deze gesprekken waren indrukwekkend, ouders kunnen echt wanhopig raken als hun baby maar niet kan stoppen met huilen. Dat de gevolgen nog lang kunnen voortduren, werd me duidelijk toen ik ouders van tieners sprak die het nog steeds moeilijk kregen zodra ze een huilende baby hoorden.”

Meer over de impact van een huilbaby lezen? Lees het persoonlijke verhaal van Lara over haar ervaring met een huilbaby. Ook Marisa maakte het mee en vertelt erover in deze blog.