Pittige fase mama? 10x een steuntje in de rug

Pittige fase mama? 10x een steuntje in de rug

Ga je door een pittige fase met je kind? Heb je bijvoorbeeld een newborn baby die urenlang huilt door krampjes of een juist puberende peuter die alles bij elkaar schreeuwt in de supermarkt? Ik steun je graag mama. Daarom voor jou wat gedachtegangen om een pittige fase door te komen …

Geschreven door Amy

1. Het is een fase

Het allerbelangrijkste om je te realiseren: het gaat voorbij. Deze fase gaat voorbij! De vorige ging ook voorbij, dus deze ook.

2. Je doet je best

You are doing the best you can! En mega cliché: meer dan je best kun je niet doen. Bij voorbaat ben je dus al een supermom. You are rocking it!

3. Het ligt niet aan jou

Een kind huilt, omdat hij honger of krampjes heeft, overprikkeld of moe is. Maar het komt niet door jou.

4. Stoom afblazen

Vanavond ga je er sowieso uitgebreid over klagen bij je partner, aan de telefoon bij je moeder, je vriendin of wie dan ook. Even stoom afblazen en alles van je afpraten is belangrijk.

5. Ze worden ooit 18 jaar

Er is geen enkel kind die tot zijn 18e in deze fase is blijven hangen. Wel eens een 18-jarige een scène zien schoppen in de supermarkt of een 18-jarige zien huilen, omdat hij naar bed moet? Nee. Dat gebeurt gewoon niet. Punt. En ook al gebeurt het wel, daar denken we nu gewoon even niet aan.

6. Het. Kan. Altijd. Nog. Erger.

Heb je een baby die krampjes heeft? Stel je voor dat je er twee had! Heb je vijf kinderen die een scène schoppen? Stel je voor dat je er tien had? Aaaaah! Precies.

7. Snoep is altijd goed

Sowieso dat jij vanavond gezelschap krijgt van Mister Chocolonely en Misses Sauvignon Blanc. Duh.

8. Even weg van huis

Herinner jezelf even aan het feit dat je morgen gaat werken en je dus even geen mama hoeft te zijn. Werk je niet? Misschien is je partner zaterdag vrij of is er een oma die even wat uurtjes op kan passen. Zo kan jij even bijtanken in de spa, gaan shoppen of rustig wandelen in het bos.

9. Tel je zegeningen

Is je kind op oorlogspad? Gelukkig is de enige diagnose die hij ooit gekregen heeft iets in de trant van “onhandelbaar” en “grootste-boef-everrr” en hij is verder kerngezond. Al zijn hele leven. En dat is toch wel het allerbelangrijkste.

10. Koester alle momentjes

Bedenk goed dat je over een tijdje dolgraag even terug naar deze tijd zou willen gaan. Koester dus alle momentjes. Ook deze momenten. En hoe schattig is het als je losgeslagen peuter zijn armpjes om je nek legt en ‘Maaamaaa solllllyyyy’ zegt. Te lief! Geniet er dus maar van, want inderdaad: ze worden hééél snel groot!

Lees ook:Moeder-zijn, het prachtigste beroep van de wereld! Maar soms even niet’

Beeld: iStock.com