Personeelstekorten in de kinderopvang, hoe nu verder?
Groepen dicht, geen ruildagen, lange wachtlijsten. Er zijn veel personeelstekorten in de kinderopvang zijn en de gevolgen daarvan zijn groot voor ouders én kinderen.
71% van de ouders heeft wat gemerkt van de personeelstekorten in de kinderopvang. Maar liefst 28% van de ouders heeft ook andere beslissingen genomen rondom hun werk door de personeelstekorten, zo blijkt uit de cijfers van een meting van Stichting Voor Werkende Ouders. Tot zover de theorie …
In de praktijk komt het erop neer dat je ’s avonds hoort dat er geen opvang is morgen. Of dat je nog steeds op de wachtlijst staat, terwijl je weer aan het werk moet. Of dat je ouderschapsverlof opneemt, omdat je de opvang voor je kleine anders niet geregeld krijgt. Of … hoe dan ook, ouders zijn koning, keizer en admiraal in het vinden van oplossingen.
Op de langer termijn
Het probleem zit hem in de oplossing op de lange termijn. Het kabinet wil in 2025 de kinderopvangtoeslag afschaffen en een nieuw financieringssysteem introduceren. Ouders betalen dan 4% van de rekening en de overheid 96%. Het wordt ook wel gratis kinderopvang genoemd. Dat is natuurlijk niet helemaal zo, want die 96% komt gewoon uit onze belastingen. Maar de bijdrage van de meeste ouders wordt wel veel kleiner dan hij nu is. Daarmee wordt de kinderopvang voor werkende ouders veel toegankelijker.
Vraag groot en aanbod klein
En dan is de verwachting dat er meer vraag komt en het echt gaat knellen. Want als we nu al zo’n 6000 professionals in de kinderopvang te kort komen, hoe zit het dan als de kinderopvang bijna gratis wordt voor ouders? Als je nu niets doet aan die personeelstekorten, dan groeien ze door tot wel 30.000. Wat doet dat met de prijs? Want als de vraag groot is en het aanbod klein, dan kun je simpelweg meer gaan vragen voor die schaarse plekken. En kan je dan wel zo’n nieuw financieringsstelsel invoeren in 2025?
Wat is de oplossing?
Samen met FNV vinden wij, Stichting Voor Werkende Ouders, dat de oplossing in het volgende zit:
- Zorg voor minder werkdruk, minder ingewikkelde regels in de kinderopvang, maar blijf zorgen voor de kwaliteit.
- Investeer in het personeel. Zorg ervoor dat het aantrekkelijk wordt en blijft om in de kinderopvang te werken.
- Verhoog het maximum uurtarief in de kinderopvang door de overheid zodat de salarissen van het personeel verhoogd kunnen worden.
Zo investeer je in een systeem en zorg je ervoor dat je een nieuw financieringsstelsel in kan voeren.
Wat vinden ouders?
We zijn benieuwd wat jij als ouder hiervan vindt. Wil je meedenken over het nieuwe stelsel? Stuur dan een email naar info@voorwerkendeouders.nl en meld je aan voor onze speciale denktank. Alle ideeën en oplossingen nemen wij mee in de gesprekken met het Ministerie van Sociale Zaken en vertegenwoordigers uit de kinderopvang.
Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders