Ouderschap in tijden van corona: moeders willen gratis kinderopvang en meer hulp van partner

Ouderschap in tijden van corona: moeders willen gratis kinderopvang en meer hulp van partner

Is ouderschap altijd al een flinke uitdaging, in tijden van corona wordt het er niet per se makkelijker op. Uit de resultaten van het onderzoek vlak voor én tijdens corona blijkt: moeders ervaren een slechte werk-privé balans en komen veel te weinig aan zichzelf toe. En dat is alleen maar erger geworden. Vervelend voor moeders, maar ook voor de maatschappij aangezien moeders veelal in primaire beroepen werken en uitval op de loer ligt.

Samen met Stichting Voor Werkende Ouders

De twee enquêtes die WIJ in samenwerking met Stichting Voor Werkende Ouders hield, geven duidelijk weer dat de uitdagingen waar jonge moeders dagelijks voor staan alleen maar groter zijn geworden sinds de corona uitbraak. Voor moeders van kinderen in de basisschoolleeftijd is dat een knagend schuldgevoel. Veel moeders lopen op hun tandvlees door een slechte werk-privé balans en een chronisch gebrek aan tijd voor zichzelf.

De druk neemt toe

Dat juist ‘tijd voor jezelf’ er bij moeders bij inschiet is goed te verklaren, aldus onderzoeker Mara Yerkes die met het onderzoek mee keek. “Een kind krijgen is sowieso al één van de grootste veranderingen in je leven. Wanneer de dagelijkse structuur opnieuw flink verandert, zoals tijdens de lockdown periode, neemt die druk voor sommige moeders toe. Bovendien nemen vrouwen naast hun (parttime) werk nog altijd het merendeel van de taken thuis op zich. Samen met veranderingen op het werk door de coronacrisis komt in sommige gevallen de extra druk van twee kanten.”

Meer kans op uitval door corona

Daar komt volgens Mara Yerkes bij dat we de afgelopen decennia steeds meer tijd aan onze kinderen zijn gaan besteden. “Waar het totaal aantal beschikbare vrije uren daalde, omdat veel meer vrouwen zijn gaan werken, ging substantieel meer tijd naar de kinderen. Logisch dat het dan gaat knellen.” Volgens haar zijn het allemaal factoren die meespelen in het welzijn van moeders en hun stressniveau. “Ik heb daar zelf geen onderzoek naar gedaan, maar dagelijks teveel stress ervaren, kan op den duur leiden tot een burn out. Het is door de toegenomen fysieke afstand extra belangrijk dat werkgevers daar alert op blijven. Zeker als deze crisis langer gaat duren.”

Meer tijd & geld

Naast alertheid van werkgevers is volgens Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders de politiek aan zet. “Moeders onder druk geven in ons onderzoek duidelijk aan wat ze nodig hebben om hun leven makkelijker te maken: meer tijd en meer geld. Naast meer hulp van hun partner willen ze bijvoorbeeld langer en beter betaald ouderschapsverlof en gratis kinderopvang. Wij roepen ouders dan ook op in aanloop naar de verkiezing goed naar de politieke programma’s te kijken. Welke partij heeft het meeste oog voor de belangen van werkende ouders?”

Quotes uit het onderzoek

“Als moeder probeer je alle ballen hoog te houden, zeggen ze. Het idee dat de maatschappij vandaag de dag heeft, is toch wel dat je als moeder blijft werken en tegelijkertijd een relaxte moeder bent die ook nog leuke dingen met de kinderen doet. Naast het huishouden, werk en kinderen is het heel belangrijk om ook tijd voor je partner te hebben. Me-time komt dan echt op de laatste plaats.”

“De balans tussen werk en privé is er niet. Doordat ik niet minder kan werken omdat er anders meer financiële zorgen ontstaan en ik het huishouden en de opvoeding ook voor het grootste gedeelte op mij neem, heb ik geen tijd en rust voor mezelf of voor mijn partner. De verdeling van de taken thuis is een strijd dus doe ik het zelf.”

“Het is allemaal passen en meten. En je komt er pas achter wat het allemaal kost als je kind geboren is. Ik heb nu geen financiële zorgen, maar ben er wel altijd bang voor.”

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek

Beeld: iStock.com