Ouders worden: wat doet dat met je relatie?

Ouders worden: wat doet dat met je relatie?

Papa en mama worden … knapt je relatie er nu juist van op of is het over met de romantiek? Ik hoor veel verschillende ervaringen. Dit is mijn verhaal.

Geschreven door Maartje van Harlingen

Allereerst vond ik het mega bijzonder dit wonder samen mee te mogen maken. Oké, dat klinkt misschien cliché, maar hallo! Er groeide gewoon een klein mini mengelmoesje van ons in mijn buik. Door alles wat er in de afgelopen maanden gebeurd is, hebben we nog meer respect voor elkaar gekregen. We zijn een echt team. Team papa & mama, team Maartje & Dick, team Van Harlingen!

Investeren in je relatie als ouders

Dat het bij ons werkt, betekent niet dat het bij jou ook werkt. Maar wie weet helpen deze tips jou om te blijven investeren in je relatie als ouders.

  • Maak tijd voor elkaar

Tijd, hebben we dat? Ja, dat is lastig met een baby. De eerste maanden miste ik mijn partner soms gewoon. Wanneer ik niet voor de kleine zorgde, deed hij het en andersom, dus tijd voor elkaar was er niet. Na een lange, pittige dag kroop ik in mijn bed en snakte ik ernaar om lekker tegen hem aan te kruipen, samen te kletsen over wat we allemaal meemaakten, een serie te kijken en samen in slaap te vallen. Maar ja… Iemand moest de baby in slaap wiegen. Wisseling van de wacht! Gelukkig is dit tijdelijk. Al snel ging dat beter en inmiddels slaapt Lev klokje rond, waardoor wij ‘s avonds weer tijd voor elkaar hebben. Ik begrijp dat niet iedereen die luxe heeft, maar probeer tijd voor elkaar in te plannen. Er is vast iemand in je omgeving die jullie dat moment gunt. Durf te vragen en maak er ook gebruik van.

  • Plannen

Het leven valt niet te plannen, het ritme van een baby ook zeer zeker niet, dus des te meer reden om daaromheen wel te gaan plannen. Ik vind het niet pers e een leuk advies, want ik hou niet echt van plannen, maar mijn ervaring is wel dat er anders weinig van terecht komt. Plan dus die momenten samen. Samen eten, een dagje weg, een verassing. Het is wennen om weer samen te zijn zonder kleine en misschien bevalt het helemaal niet zo goed als je zou willen, maar zet door! Het is zo belangrijk om dit wél te blijven doen. Inmiddels kan ik Lev steeds makkelijker een dagje weg brengen, waar ik dat in het begin stiekem helemaal niet wilde. We zijn zoveel meer dan alleen papa en mama. Als we dan terugkomen, genieten we weer volop te genieten van ons minimensje.

  • Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is minstens net zo belangrijk als tijd voor elkaar. Maak jij tijd voor waar jij energie van krijgt, waar je van oplaadt? Herinner jezelf aan wie jij bent, wanneer je even niet de rol van mama vervult. Wat vind je belangrijk? Wat vond je belangrijk toen je nog geen moeder was? Op die manier kun je er steeds weer met frisse energie zijn voor je gezin. Wanneer je maar doordendert, raak je sneller gestrest en ga je op elkaar kibbelen. Daar heeft niemand iets aan.

  • Help elkaar

Wanneer je merkt of ziet dat de ander het nodig heeft, gun de ander dit moment dan ook. ‘’Ga jij even lekker douchen/wandelen/naar een vriend of vriendin, ik zorg wel even voor de kleine. Dan doen we dat op een ander moment, wanneer ik het nodig heb, andersom.’’ Blijf op elkaar letten en herinner elkaar eraan die momentjes te pakken. In de drukte vergeten we het makkelijk.

  • Blijf praten

Een goed team is op elkaar ingespeeld. Zitten we nog op één lijn? Zo niet, hoe kunnen we in het midden uitkomen? Wat wij bijvoorbeeld leuk vinden is om artikelen en boeken te lezen over deze onderwerpen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Maar uiteraard kom je in het dagelijks leven genoeg tegen waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan. En eh: geef elkaar complimenten en wees trots op elkaar (en trouwens… ook op jezelf!) Het is niet niks. Je doet het maar wel samen!

  • Verzin geen excuses

Soms zien we overal obstakels en belemmeringen waarom deze dingen niet kunnen. Werk, huishouden, boodschappen, geen oppas en ga zo maar door, maar er zijn altijd mogelijkheden. Al zijn het maar kleine momentjes, die zijn óók belangrijk. Kies met aandacht hoe je je tijd indeelt. We kunnen heel hard roepen dat we geen tijd hebben, maar hoe vaak scrol je niet onbewust over je tijdlijn op social media…? Hé, eerlijk zijn hè!

Conclusie: een relatie is investeren, niet alleen in elkaar maar ook in jezelf. Gun jezelf en je gezin dat. Ik ben benieuwd hoe jullie dit doen?

Beeld: iStock.com