5x originele afscheidstraktaties

5x originele afscheidstraktaties

Komt het einde van het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de periode bij de gastouder in zicht? Je weet vast nog als de dag van gisteren dat je je kind er voor het eerst heen bracht en nu sluiten jullie dit hoofdstuk alweer af. Om dit afscheid extra speciaal te maken, heb ik de leukste ideeën voor originele afscheidstraktaties verzameld.

Geschreven door Nadia

1. Ik heb geNOTEN & Ik wil niet opSCHEPPEN

Potjes met noten als afscheidstraktatie

Foto: Marlies

In de zomer is het de laatste dag van Jesper bij de peuterspeelzaal. Samen met zijn moeder maakt hij voor de juffen vrolijk geverfde wekpotjes, het label wordt voorzien van ‘Ik heb geNOTEN’ en het wekpotje wordt gevuld met, hoe kan het ook anders, noten.

Schepjes met traktatie

Foto: Marlies

Ook de kinderen uit zijn peuterklasje lopen allemaal met een lach de deur uit. Zij krijgen een grote schep met de tekst ‘Ik wil niet opSCHEPPEN, maar ik mag naar de basisschool’. Super leuk idee voor kinderen die in de zomer mogen trakteren, het is namelijk ook nog iets dat niet zo snel de prullenbak in gaat. De schep wordt vast nog veel gebruikt op stranddagen en in de zandbak.

2. Toverstafjes

Zelfgemaakte toverstafjes als afscheidstraktatie

Foto: Annika

Deze schattige toverstafjes werden gemaakt door Annika. In de staf zit gepofte rijst en in de ster zitten tumtums die het een kleurrijk geheel maken. Een ingepakte doos met gaatjes en de spreuk ‘Hocus Spocus Pilates Pas, ik mag naar de kleuterklas’ maakt ook deze traktatie ideaal als afscheidstraktatie. Zodra de snoepjes op zijn kunnen de kinderen zelf ook nog toveren of knutselen met de stafjes. Helemaal leuk!

3. Ik vlieg uit

Zelfgemaakte luchtballon als afscheidtraktatie

Foto: Maaike Vermue-Sietsema

Ook een super leuke traktatie voor kinderen die naar de basisschool gaan of niet meer naar de opvang moeten; een luchtballon! Deze luchtballon kun je zelf in thema knutselen, je gebruikt een papierenbakje die je met verschillende printjes en thema’s kunt kopen, in de hoeken plak je papieren rietjes en in het midden doe je een ballon. Maaike koos voor haar zoontje een Paw Patrol thema, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor Cars, Disney prinsessen of alleen vrolijke kleurtjes. In het mandje van de ballon kun je dan wat lekkers stoppen en eventueel nog iets op het mandje schrijven.

4. Zwaai maar dag met je handvlieger

Handvlieger als traktatie om uit te zwaaien

Foto: Gerdine

Ook Gerdine sloeg aan het knutselen voor het afscheid van haar kind. Een houten ring werd versierd met de mooiste gekleurde lintjes en zelfs kleine belletjes voor een extra feestelijk geluid. Zo kon de hele klas Gerdines kind feestelijk uitzwaaien!

5. Ik (z)waai jullie gedag!

Traktatie met windmolentje

Foto: Anouk Boetzer

De wind blaast het zoontje van Anouk naar nieuwe avonturen, maar niet voordat hij nog samen kan genieten van een vrolijke traktatie met een verrassend element: een windmolentje! Een doosje rozijntjes in een zakje met een mooi versierd handje van Nordin zelf. Heel vrolijk!

Meer afscheidstraktaties met leuke woordgrapjes

Zoals je ziet zijn er super leuke manieren om leuke traktaties te maken die speciaal zijn als afscheidstraktaties. Gebruik leuke woordgrapjes zoals je hierboven ook al hebt gezien, en om je te inspireren heb ik er nog een paar verzameld;

  • Het zit d’rop - iets met drop
  • Ik heb geNoten - iets met nootjes
  • In mijn kleine hartje bewaar ik met veel plezier alle leuke avonturen van hier - snoephartjes
  • Vaar-wel - Iets met gevouwen bootjes of plastic speelgoedbootjes
  • Aju-paraplu - een prikker parapluutje in snoepje of fruit
  • Ik knijp ‘em ertussenuit - met een knijpfruitje
  • Hocus pocus pilatus pas, ik mag naar de kleuterklas
  • Ik zeg dag en zwaai nog een keer, dit was voor mij de laatste keer

Veel plezier met trakteren op de laatste dag!

Beeld: iStock.com/CoffeeAndMilk