Ook jij hebt 'm: ontdek je unicorn space

Ook jij hebt 'm: ontdek je unicorn space

Even een simpele rekensom in het kader van ‘je kan je tijd maar één keer besteden’. Er zit 24 uur in een dag. Later we hopen dat je er zeven van slaapt, twee uur per dag bezig bent met eten of het voorbereiden van eten. Je werkt (hier reken ik ook vrijwilligerswerk of mantelzorg onder) er negen van inclusief reistijd. Je bent twee à drie uur per dag bezig met je huishouden, van boodschappen, strijk, afwassen tot opruimen. Dan ben je nog drie uur bezig met de kinderen, van verzorgen tot voorlezen, naar bed brengen, knuffelen, luiers verschonen en ga zo maar door.

Geschreven door Marjet

Gedurende al deze activiteiten (ja ook tijdens het slapen) ben je bezig met regelen, mentale lijstjes maken, je zorgen maken over geld, je ouders, je kinderen, over iets … Dan heb je nog één a twee uur over per dag. Ook als je geen acht uur per dag werkt, is je dag toch snel gevuld met van alles en nog wat, behalve met het meest belangrijke … jezelf.

Hoeveel energie heb jij nog na een dag?

Als alles is gedaan, de kinderen op bed liggen, de afwasmachine aanstaat, de strijk in de kast, je werk voor vandaag afgerond, je schoonmoeder gebeld … Hoeveel energie heb je dan nog? Het liefst zou je dan toch gewoon op de bank willen ploffen met een kop thee en een slechte serie. Waar op de dag ben je jezelf vergeten? Was het al gelijk aan het begin? Heb je de hele dag achter jezelf aangerend? Is jouw to-do lijstje je de baas geworden?

Jezelf verliezen

Als ik één ding geleerd heb van het ouderschap dan is het wel dat je jezelf nooit uit het oog mag verliezen. Je wordt er namelijk geen leukere moeder, partner, collega of vriendin van. Het is daarmee in ieders belang dat je goed voor jezelf zorgt, terwijl dat ook hetgeen is dat je niet als eerste doet.

Wat is jouw unicorn space?

Er is een oplossing voor: bedenk wat jouw unicorn space is. Dit begrip staat voor: wat geeft jouw energie op zo’n dag en ga dat dan (vaker) doen? Is het dansen? Is het verven? Is het met de hond uitgaan? Is het borduren? Is het sporten? Zorg ervoor dat je tijd maakt voor jouw unicorn space en laat niets of niemand daaraan tornen. Er is misschien soms wat gemok over, maar onthoud dat zij (je omgeving) er ook belang bij hebben.

Dus nog een keer de vraag is: wat is jouw unicorn space en hoe ga je die regelen voor jezelf? Denk daar eens over na.

TIP! Check hoe jij je tijd besteedt met de TijdBaastest.

Marjet is initiatiefnemer van Stichting Voor Werkende Ouders

Beeld: iStock.com/evgenyatamanenko