Moeder zonder partner: het verhaal van Michelle

Moeder zonder partner: het verhaal van Michelle

In je eentje voor je kind zorgen. Voor de één was het altijd al een wens, de ander overkwam het. Wist je dat ongeveer 22 procent van de gezinnen in Nederland een eenoudergezin is, waarbij het in de meeste gevallen gaat om een alleenstaande moeder met één of meer kinderen? Michelle (29) is moeder van Duuk (3 maanden). Ze wilde altijd al het liefst alleen een kind krijgen. Benieuwd naar haar leven als alleenstaande moeder? Dit is haar verhaal.

Ik heb altijd al geweten dat ik me het meest gelukkig voel als ik alleen blijf. Ik heb geen behoefte aan intimiteit en iemand die thuis op me wacht. Op mijn achttiende wilde ik al graag een kind, het liefst alleen.

De maatschappij verwachtte iets anders

Zo’n gevoel uitspreken is heel moeilijk. De maatschappij verwachtte iets anders van me, en dat heb ik ook geprobeerd. Ik heb een aantal relaties gehad, maar daar werd ik nerveus en ongelukkig van. Ik sta er wel open voor om het toch nog eens uit te proberen, maar ik ben nu ‘plus één’.

Tien jaar na die vurige kinderwens was ik er echt klaar voor en heb ik het hele internet afgezocht naar informatie. Ik wilde het écht alleen doen, dus co-ouderschap met bijvoorbeeld een homostel viel af. Een donor via een donorbank wilde ik ook niet, want dan mag het kind pas op zijn zestiende weten wie de donor is, en dat vind ik veel te laat.

Zoeken naar een zaaddonor

Ik kies ervoor om het alleen te doen, maar mijn zoon niet. Dus als hij vragen heeft, wil ik die kunnen beantwoorden. Ik heb gekozen voor een vruchtbaarheidskliniek waar je een eigen donor mee naartoe kunt nemen. Alles wordt daar veilig en goed geregeld. De donor heb ik gevonden op een website waar mannen zich aanbieden als donor. Het voelt een beetje als een datingsite, maar dan voor zaad.

Ik wilde graag iemand met een gezin, want ik was bang dat een single man vadergevoelens zou gaan ontwikkelen. We hebben alleen via WhatsApp contact gehad, we hebben elkaar pas voor het eerst gezien in de kliniek. Dat was heel bewust, ik wilde geen band met hem. Maar als Duuk wil weten waar hij vandaan komt, dan kan hij contact zoeken, hoe oud hij ook is.

Ik deel alles met mijn ouders

Dat hij zonder vader opgroeit, vind ik niet erg. Mijn vader en mijn broer kunnen die rol prima vervullen. Ik ben heel hecht met het gezin waar ik uit kom. Mijn moeder is bij de bevalling geweest en helpt me nu ook veel. Normaal deel je dit met je partner, ik wil dit graag delen met mijn ouders.

Ik vind het heerlijk om alles alleen te doen en het gaat me goed af. Ik voel me heel gelukkig en sterk. Als het me gegund is en als ze zo makkelijk zijn als Duuk, dan wil ik wel een elftal.

Dit verhaal is verschenen in magazine WIJ. Lees ook de verhalen van alleenstaande moeders Thamara, Inge en Anne-Lise

Beeld: Anouk de Kleermaeker