Moeder Laura over stoppen met roken

Moeder Laura over stoppen met roken

Laura Kersseboom (40) is fulltime moeder van twee dochters, Lente en Robin. Ze rookt al vanaf haar 15e, behalve tijdens haar twee zwangerschappen. Nu is zij samen met haar vriend Ad na vier jaar proberen echt gestopt met roken. Ze vertelt in deze blog over de voordelen van gestopt zijn en met welke hulp het haar is gelukt.

Ik heb ruim twintig jaar gerookt, met uitzondering van mijn zwangerschappen. Een paar jaar geleden ben ik samen met mijn vriend gestopt. Ik was enorm trots. Tot ik er achter kwam dat Ad weer stiekem rookte. Wat voelde ik me bedrogen. En wat deed ik vervolgens zelf als reactie? Ik stak een peuk op! Het hek was weer volledig van de dam. We rookten zodra we opstonden, lieten ons dagritme erdoor bepalen en gaven er honderden euro’s aan uit. En het állerergste: we logen tegen de kinderen hierover. Ook had ik dagelijks extreme nek- en hoofdpijn. Dat het van het roken kwam, wíst ik wel. Maar tóegeven was het laatste wat ik zou doen.

Ik kan wel stoppen met roken

Gelukkig besloten we vrij snel weer te stoppen. Ineens was ik het zó zat. Het was alsof ik zat vastgeketend in deze verslavingsgewoonte en niet eens meer in staat was om mijn eigen dag in te delen. Ik dacht altijd: ik kan wel stoppen. Maar dat is makkelijk gezegd. Pas als je stopt, dan merk je hoe moeilijk het is. Dus besloten we een datum te prikken en het met hulp te doen. Onze persoonlijke coach plande zes telefonische gesprekken in. We namen van tevoren de stappen door en gaven aan wat onze valkuilen zijn. En waar we dachten extra hulp bij nodig te hebben. Deze directe lijn én het vertrouwde gevoel dat we altijd bij haar terecht konden, was dé manier voor ons om te stoppen.

We stoppen niet alleen voor onszelf met roken

Het rookgedrag paste gewoon niet bij wie wij willen zijn. We kiezen voor een gezonde levensstijl zonder sigaret. Wat helpt, is om te bedenken dat we het niet alleen voor onszelf doen, maar ook voor de mensen van wie we houden. En die van ons houden. Deze liefde maakt dat ik de beste versie van mezelf wil zijn en ervoor wil zorgen dat we nog héél veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

Het gevaar van derdehands rook

Rook jij niet, maar wordt er wel gerookt in de omgeving van je kind? Of rook je alleen buiten? Dan heet dat derdehands rook. En dat is schadelijk. Hoe beperk je de risico’s voor je kind? Lees meer op puurrookvrij.nl/derdehands-rook.

Beeld: iStock.com